Nafta hind on maailmaturul jõudnud juba 135 USA dollarini barreli eest ning nafta meeletu tõus on ka suure tähelepanu selle hinnale toonud.
„Hinnatõusu taga on kindlasti globaalne nõudlus, Ameerika keskpanga tegevus ja ka inimlik ahnus,“ tõi tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik välja põhilised hinnatõusu mõjutajad.
Nimetatuist esimese teguri tingib tema sõnul just arenevate riikide, sealhulgas Hiina ja India kiire areng, mis on suurendanud nõudlust nafta järele.
„Ekspertide hinnangul tõuseb 2008. aastal globaalne nõudlus nafta järele umbes poolteist protsenti, kuid nafta hind on tõusnud 2007. aasta algusest dollariga mõõdetuna pöörased 170 protsenti,“ rääkis ta.
Lepiku sõnul on käärid väga suured ning see indikeerib, et hinnaliikumine on reaalsest nõudekasvust kaugele ette läinud.
Teisena Lepiku poolt välja toodud mõjutegur on Ameerika keskpanga tegevus. Föderaalreservi kiire intresside kärpimine rahustas küll olukorda globaalsetel krediiditurgudel. „Kuid sellise käitumisega on FED tõstnud inflatsiooniriski kogu maailmas ning toorainete hinnaralli on selle otsene tulem.”
Kolmanda tegurina tõi Lepik välja inimliku ahnuse, mille tulemusena toovad sellised suured hinnarallid paljudele dollarimärgid silme ette. „Viimastel aastatel on väga palju raha liikunud naftasse ja teistesse toorainetesse ja palju fondid on selle aasta jooksul teatanud, et suurendavad samuti investeeringuid toorainesse,“ lisas ta.
Lepiku sõnul ongi selline täienev nõudlus võimendanud hinnatõusu veelgi ning fundamentaalselt mõistlikest tasemetest hinnad kaugele viinud.
„Selliste võimsate trendide puhul on võimatu ennustada, millal need täpselt lõppevad, reeglina kipuvad kestma need kauem kui keegi ootab,“ tõdes Lepik.
Kuid tema sõnul on tõus läinud spekulatiivseks ning globaalse majanduse jahtumine pärsib ka nõudlust nafta järele.
Seetõttu ongi Lepik arvamusel, et lähema aasta jooksul võib näha järsku naftahinna langust.
„Siiski võidakse jõuda veel ka 150 dollari taseme juurde, kuid aasta lõikes usume hinna langemist 100 dollari taseme alla,“ lisas Lepik. 
Pikemat analüüsi saab lähipäevil lugeda Tarkinvestor.ee veebilehelt.