Lepiku sõnul läheb II samba fondidesse palgast maha üsna väike osa ning palju on kuulda mõtlemist "vahet pole kuhu see väike summa läheb".

"Vaadake, vahe on olemas. Ja see vahe on suur," ütles Lepik Eesti Päevaleht Online`ile. "Arvate, et pole suurt vahet, kas keskmine aastane tootlus on 6 või 8 protsenti? Kui Eesti keskmise palgaga noor mees liitub teise sambaga ja hakkab pensioniks raha koguma, siis 6-protsendise tootlusega koguneb tal pensionile mineku hetkeks 1,8 miljonit krooni. Kuid 8-protsendise tootluse puhul oleks summaks 2,9 miljonit. Kellele ei meeldiks 1,1 miljonit krooni?"

Sarnaselt eelmisele sügisele testis tarkinvestor.ee II samba pensionifonde. Siiani on spetsialistid võrrelnud peamiselt pensionifondide tootlust, kuid see on Lepiku sõnul liiga pinnapealne lähenemine.

"Esiteks on Eesti pensionifondide ajalugu väga lühike ning teiseks on viimased viis aastat maailma börsidel olnud suurepärane aeg - pole võimalik olnud hinnata, kuidas läheb pensionifondidel keerulisematel aegadel," selgitas Lepik. "Seega võtsime me ette hoopis teise lähenemise - vaatasime kuhu pensionifondid investeerivad ning milline on nende riskitase."

Eesti pensionifondid omavad oma portfellides tarkinvestor.ee ülevaate järgi üsna suure osakaaluga arenevate turgude aktsiaid. Keskmine läänemaailma pensionifondi haldur omab Lepiku sõnul arenevatel turgudel tunduvalt väiksemat osakaalu.

"Kuid arvestades seda, et viimased aastad on arenevatel turgudel väga head olnud, on see üks oluline tegur, miks Eesti pensionifondid ka väga häid tootlusnumbreid näidanud on," ütles Lepik ülevaates.

"Me oleme arenevate turgude suhtes praegu üsna ettevaatlikult meelestatud, kuid eks lähiaastad näitavad, kas arenevad turud on heaks panuseks või mitte," lisas Lepik.

Seni võib ametlikestki infokanalitest jälgides näha, et kõige kõrgemat tootlust näidanud LHV. "Meie arvates on neile edu toonud investeeringud õigetesse regioonidesse aktsiaturgudel," märkis Lepik, kuid lisas, et fondide seninde periood on liiga lühike, et kedagi kõige paremaks nimetada.

"Kui näiteks homme algaks maailma aktsiaturgudel kolm aastat kestev langusperiood ja ka selle perioodi jooksul näitaks LHV kõige paremat tootlust, siis võiks küll neile medalid kaela riputada," rääkis Lepik.

Fondide seniseid tootlusi saab jälgida siin.

Riski poolelt on tarkinvestor.ee hinnangul kõige madalam "Hansa K3 fondi risk, kuid Ergo, Sampo ja LHV Maailma Aktsiad on üsna samas suurusjärgus". Kõige kõrgema riskiga fond on LHV Uued Turud, mis aga "on võtnud fookusesse arenevad turud ning otsibki kõrgemat riski ja teenimisvõimalust".

Lepiku sõnul peab investeerimisotsuse igaüks ise tegema. "Ma arvan, et meil poleks sobilik hakata parimat fondi inimeste eest valima. Kuid oleme teinud ära suure hulga eeltööd, seega kala päris ei anna, kuid õnge anname küll ja hea kalastuskoha näitame ka kätte," oli Lepik kindel.

Fondi saab valida või vahetada kuni kolmapäeva, 31. oktoobrini.