Parimate kohtade jagamisel sai lõpuks otsustavaks kauplemine USA panga TierOne (TONE) aktsiatega, just selle aktsia mõnesendiste hinnakõikumiste kinnipüüdmine tõi viimasel mängunädalal otsustavad tõusud-langused.

LHV maaklertegevuse juhi Alo Vallikivi sõnul loodi kokku 1910 portfelli. 638 portfelli lõpetasid plussis, 928 portfelli miinuses, ülejäänute seis ei muutunud. „Kuni kolmanda mängunädalani oli võistlus pühendatud ühelt poolt päevakauplemisele ning teiselt poolt üleöö majandustulemustele panustamisele. Viimasel nädalal võeti spekulatiivseid positsioone TierOne’i aktsias ja võitja kindlustas sellega oma esikoha,” lisas Vallikivi.

Turud tervikuna näitasid tänavuse aktsiamängu kestuse ajal kohati tugevat volatiilsust, ent kokkuvõttes jäid üsna stabiilseks: S&P 500 +1,1%, Nasdaq –0,4%, OMXT –3,7%, OMXR –4,7%, OMXV –6,0%.    „Börsihai” kestis 26. oktoobrist 20. novembrini. Igale osalejale jagati 10 000 eurot virtuaalraha, millele lisati igal börsipäeval 1000 eurot, kokku tegi see 30 000 eurot. Meidla portfelli tootlus kujunes seega 115% suuruseks.

Võitja kommentaar

Lauri Meidla: päris elus nii riskantset strateegiat ei valiks

See aasta oli konkurents tihedam, paljud üritasid tähelepanelikumalt turgu jälgida, millest kujunes põnev võistlus kuni lõpuni. Eelkõige üritasin hommikuti kõik üles ja alla avanejad (aktsiad) läbi vaadata, et mis uudis neil väljas on ja, et a) kui on väga tugev uudis, siis ostan avanemiselt b) kui on kehv uudis, siis üritan avanemiselt osta, et äkki aktsia tõuseb päeva peale. Äärmiselt riskantne strateegia mida reaalses elus ei teeks, aga aktsiamängus pole muud võimalust.

Isiklikult ei julgenud panustada firmade tulemustele neid vahetult enne teatamist ostes. See osutus seekord valeks taktikaks, kuna tänu mugandatud raamatupidamisreeglitele USAs, eelmiste kvartalite lisaemissioonidele ja analüütikute poolt tugevalt alla viidud ootustele väga paljud ettevõtted ületasid ootusi.

Pigem üritasin leida farmaatsiafirmade PDUFA date`sid, kus USA ravimiamet teatab ravimi turule lubamisest või mitte lubamisest. Sellised otsused liigutavad vastavaid aktsiaid veelgi enam kui tavalised kvartalitulemused keskmisel ettevõttel. Kaks korda "vedas" niisuguste kuupäevadega - HGSI positiivne FDA kommentaar ning XNPT aktsia ülesliikumine enne olulist otsust.

Need tegid suures osas ka mängu (HGSI +35% ja XNPT kuskil +15%). Lisaks üritasin igapäevaselt leida olulisi kommentaare analüütikutelt, artikleid, lugeda blogisid, newslettereid jne. et õnnestuks mingid sendid päevasiseselt vahelt saada.

Üldjoontes on LHV aktsiamängu reeglid head, kuid minimaalse käibe reeglid võiks kõrgemad olla. Selleks ajaks kui TierOne aktsia kõigile silmapiirile jõudis, juhtisin aktsiamängu. Antud juhul oli näha, et tegu on äärmiselt spekulatiivse aktsiaga ja taganttulijad üritavad agressiivselt panustada sellele. See aktsia võis a) väga kergelt päeva sees 10% liikuda b) paari päeva perspektiivis 50% tõusta. Ainuke võimalus oli võtta selles positsioon, et end taganttulijate eest kaitsta. Viimastel päevadel oli naljakas, et esikümnest 60% võttis seal positsioone, rääkimata tagumistest.