Seejuures on saanud LHV pensionikogujad sellest “investeeringust” priske kahjumi ning LHV ostuga kaasa läinud väikeinvestorid valusalt kõrvetada, kirjutab Äripäev.

On juba aastaid teada, et Arco Vara kahe suuromaniku Richard Tomingase ja Hillar-Peeter Luitsalu aktsiad on neile kuuluvate OÜ HM Investeeringud ja OÜ Toletum kaudu panditud suurte laenude katteks, mille oli neile andnud Danske Bank.

Äripäeva andmetel on LHV ostnud riskantse laenuportfelli Danskelt ära ning hakanud ise Tomingase ja Luitsalu võlausaldajaks.

Mai lõpus kukkus Arco Vara aktsia hind Tallinna börsil alla kahe euro piiri ning on äärmiselt tõenäoline, et see oli tase, mis tähendas Tomingase ja Luitsalu panditud aktsiate sundmüüki panemist.

Antud juhul leiti ärimeeste ja panga vahel kompromiss, et aktsiaid ei paisata turule müüki, vaid LHV pensionifondid ostavad priske koguse aktsiaid ise ära. LHV soetas pensionifondide kaudu 5,7 protsenti Arco Varast. Osalus osteti kahelt suuromanikult – Tomingaselt ja Luitsalult.

Sellise tehingu puhul võttis LHV piltlikult öeldes paremast taskust pensionikogujate raha, ulatas selle Luitsalule ja Tomingasele, kes omakorda ulatasid selle tagasi LHV-le, kes pani nüüd endale kuuluva raha vasakusse taskusse. Ehk pensionikogujate rahaga päästeti ära oma hapuks läinud riskantne laen.

Äripäevas ilmunud väide, nagu LHV pensionifondid oleksid ostnud Arco Vara aktsiaid, et päästa LHV Panga halvaks läinud laenu, ei vasta LHV teatel tõele.
"Miski muu ei saa seda kinnitada paremini kui fakt, et sel hetkel, kui LHV pensionifondid investeerisid Arco Vara aktsiatesse, ei olnud Richard Tominga ja Hillar-Peeter Luitsalu ettevõtted OÜ Toletum ja HM Investeeringud LHV Panga kliendid. Kuni nende käest saadud kirjaliku nõusoleku saamiseni, ei saanud LHV ümber lükata ajakirjaniku poolt laimavat ja pahatahtlikult püstitatud hüpoteesi," sõnas LHV Pensionifondide juht Andres Viisemann.