See tähendaks külmutatud väärtpaberikontode avamist, ent suure tõenäosusega ka seda, et LHV peab maksma trahvi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teisipäeva õhtul astuvad LHV ning tema töötajad Oliver Peek ja Kristjan Lepik USAs kohtu ette süüdistatuna teabevarguses ning sellega 100 miljoni krooni ebaseadusliku tulu teenimises USA börsidel.

Peek, Lepik ega üksi teine LHV töötaja USAsse ei sõida. New Yorgi lõuna piirkonna kohtus õhtul Eesti aja järgi kell 19 algaval istungil esindavad LHVd advokaadibüroo Shearman & Sterlingi advokaadid, sealhulgas eestlanna Piret Loone. Peegil ja Lepikul on eraldi advokaadid, et ei tekiks huvide konflikti.

LHV grupi juhatuse esimees Rain Tamm ütles, et LHV advokaadid teevad koostööd SECiga, et saavutada kohtutõkendi muutmine, mis kõrvaldaks vajaduse tänase kohtuistungi järele. Kohtutõkendiga külmutati eelmisel nädalal sadakond LHV Traderi kliendikontot, millest viiel teeniti SECi süüdistuse järgi ebaseaduslikku tulu.

Sisuliselt tähendab see püüdu sõlmida SECiga kohtuväline kokkulepe.

“Loodame jõuda SEC-iga kokkuleppele, et “sulatada lahti” nende klientide arved, kus problemaatilisi tehinguid tehtud pole. See töö on praegu käsil,” ütles Tamm.

Teisipäeval kohtus SECi esindav advokaat Kingdon Kase ütles Eesti Päevalehele, et kohtuväliseid kokkuleppeid sünnib SECi praktikas tihti. Kuid ka sellisel juhul otsustab pea alati kohus täpsed sanktsioonid, sh võimalikud trahvisummad.