Professor Kattel rääkis üleeile ETV saates Nädal, et toidukaupade hinnad olnud ajalooliselt väga stabiilsed ja selle tõttu on nende indeksaktsiad olnud väga stabiilsed investeerimisvahendid, aga kui väga palju inimesi seda arvab, siis see viib hinna väga üles, mis omakorda tekitab mõttekuse sellesse veel rohkem investeerida.

LHV analüütik Nils Vaikla nentis, et toiduainete hinnatõusus on lihtne süüdistada börsil futuuride ja optsioonidega kauplevaid investoreid, kuid sellise väite on siiski mitmed empiirilised uurimused ümber lükanud.

„Majanduskriisi järgselt on nõudlus kiiresti kasvamas, mida toetab arenevate riikide soov rikkalikuma toidulaua järele ning kiire globaalne majanduskasv,” selgitas ta.

Vaikla sõnul ei ole investeeringute mahtude vähenemise ning loodusjõudude tõttu suutnud pakkumine nõudlusega ühte sammu käia ning selle tulemusel näemegi üles sööstvaid toiduainete hindu.

Viimase aasta jooksul on kerkinud nii börsil kaubeldavate toiduained nagu näiteks kakao, suhkur, mais, riis, nisu kui ka börsil mittekaubeldavad toiduained nagu kartul, piim, kapsas, mitmed puuviljad.

„Seetõttu võib öelda, et toiduainete hinnatõus on fundamentaalne. Erinevad piirangud hindade tõusu ei pidurda vaid pigem on risk, et vabaturu reeglite karmistamine võib hindade kõikumist oluliselt suurendada,” ütles Vaikla.

„Ka OECD on lükanud ümber väited nagu toiduhindade tõusu taga oleksid börsispekulandid ning on jõudnud järeldusele, et puudub seos investorite poolt toormetesse investeeritud raha ja toidutoorme hindade kasvu vahel, pigem omavad investeerimisfondid hindadele stabiliseerivat mõju,” lisas ta.

Importtoodangut tõrjutakse

„Toiduainete hindade juures peab arvestama ka sellega, et väga paljud riigid, eelkõige läänemaailma riigid nagu USA ja Lääne-Euroopa maad, on oma põllumajandustootjate kaitseks sisse seadnud erinevaid kvoote ja importtoodangu tõrjumiseks tollimakse,” ütles LHV Panga portfellihaldur Rait Kondor.

„Samuti moonutatakse konkurentsi erinevate toetusmehhanismidega kohalikele tootjatele,” lisas ta.

„Need tegurid mõjuvad pärssivalt toiduainete pakkumise kasvule arenevatel turgudel, kuna ekspordivõimalused on piiratud, mis omakorda survestab globaalse nõudluse kiirema kasvu korral hindasid ülespoole minema,” selgitas Kondor.

Arenevate turgude nagu näiteks Aafrika ja Lõuna-Ameerika põllumajandustootjatel ei ole ebaõiglase konkurentsi tingimustes tema hinnangul tihti piisavalt stiimulit toodangumahtu tõsta või tootmist moderniseerida.