India on muutnud maailma naftanõudluse kasvukeskuseks ning selle riigi majanduskasv mõjutab üleilmselt paljude toorainete hindu, kirjutas Citigroup analüüsis, vahendab Bloomberg.

Rahvaarvult Hiina järel suuruselt teise riigi majandus peaks kasvama kuni 2021. aastani keskmiselt 8% aastas, prognoosis Citi analüütik Ed Morse. Järgmise 20 aasta jooksul suureneb India tööealine elanikkond 220 miljoni inimese võrra ja linnadesse liigub umbes 240 miljonit inimest.

Urbaniseerumine ja suurenevad sissetulekud suurendavad transportimiseks kütuse nõudlust, juveelitööstuses kullanõudlust ja elektri tarbimist ning lõdvemad regulatsioonid võivad suurendada Indiasse rauamaagi sissevedu. India majandus ei kopeeri Hiina ligi aastakümne pikkust üle 10% majanduskasvu, mis viis nafta hinna kõrgemale 100 dollarist barreli eest. Küll aga on see piisav, et mõjutada mitmete toorainete üleilmse nõudluse ja pakkumise tasakaalu.

„Kuigi India ei ole Hiina, muutub India maailma suuruselt kolmandaks naftatarbijaks ja –importijaks, avaldades mõju nii naftale, kivisöele kui ka rauamaagile, kuid vähemal määral teistele metallidele,“ ütles Morse. „Kui India vajadused kasvavad, peaks see mõjutama üleilmseid tooraineturge.“

Kivisöenõudlus kasvab kuni 2020. aastani 6-8% aastas, kuna riik püüab viia elektri maapiirkondadesse. Kodumaine söekaevandamine kasvab veel kiiremini vähendades impordinõudlust, kuna tugevam India terasenõudluse väljavaade avaldab mõju metallurgias kasutatava söe impordile.

India kullanõudlus, mis moodustab juba praegu veerandi maailma omast, peaks jääma suureks. Vähenev tööpuudus ja püsiv inflatsioon paneb ostma kuldehteid, -münte ja kullavõlakirju. Rauamaagi nõudlus peaks kasvama 2016. aasta 6 miljonilt tonnilt 20 miljonile tonnile aastas.

Üks toorainete grupp, millele hinnatõusule India õlga alla ei pane, on liha, prognoosis Citibank. Indias elab rohkem veganeid kui kusagil mujal maailmas. Enam kui pool 1,25 miljardist inimesest on kas veganid või osaliselt veganid, prognoosis Citibank.