Oktoobrist detsembrini loodab Rakvere lihatööstus müüa 740 tonni verivorsti ning verikäkki, mis on möödunud hooajaga võrreldes 25 protsenti rohkem, ning talvelihasid 39 protsenti rohkem ehk 220 tonni.

AS Valga Lihatööstus prognoosib koos uute toodete ja vanade täiendustega müügi kasvu 15–20 protsenti, seda osaliselt lihatoodete suurenenud tarbimise tõttu.

Eesti suuruselt teine lihatoodete valmistaja Wõro loodab talvetoodete müügimahu kahekordset kasvu, kiirelt kasvab praadide ja sinkide müük, mis on tingitud nii ostujõu kasvust kui ka tarbijate soovist süüa pidupäevadel midagi eripärasemat ja toekamat.

Kallim kaup

Wõro täiendas viilutatud lihatoodete sarja ja kavatseb neid kuus müüa ligi kahe miljoni krooni eest. Kui AS Wõro Kommerts lihatoodete müügikäive oli 2002. aastal 165 miljonit, siis selle aasta prognoos on 180 miljonit krooni.

AS Filee Lihatööstuse tegevjuhi Peep Rahuoja sõnul pakuvad jõulud ja aastavahetus võimalust turustada lihatooteid suuremas mahus ning samas ka kallimaid ja eksklusiivsemaid tooteid. Erandiks on muidugi verivorstid, mis on Eesti omapära – mujal ei kasva verivorstide söömine nii hüppeliselt kui just jõulude ajal.

Kõrgperiood algab detsembri algusest, jaanuari teisest poolest muutub vorstide müük peaaegu olematuks. Filee lihatööstus loodab 35-protsendilist talvetoodete mahu kasvu, talvesortimendis on sellel hooajal viis uut toodet, mis kõik on müügis juba septembri lõpust. Eelmisel hooajal kasvas nii talvetoodete kui ka teiste lihatoodete maht võrreldes üle-eelmise hooajaga 60 protsenti, selle põhjuseks pidas Rahuoja toodete järjest paremat kvaliteeti, sortimendi täiendamist uute ja huvitavate toodetega ning korrektset asjaajamist klientidega.

“Varasemate aastate praktika kohaselt on detsembris võrreldes eelnevate kuudega lihatoodete müügimaht kasvanud ligi viiendiku,” ütles Nõo lihatööstuse juht Toomas Kruustük. Samasugust kasvu eeldatakse ka sellel aastal. Detsembris võiks see tähendada 190–200-tonnist lihatoodete müüki. Kruustüki sõnul eeldavad nad mahtude kasvu kõikides tooterühmades, kuid eeskätt kindlasti just talveks mõeldud toodete osas.

Valmivad kümned uued tooted

•• Rakvere lihakombinaat toob turule kümme uut talvetoodet, mille hulgas on näiteks verikäkk pohlamoosiga, küpsetatud suitsukoot ja kodune soolapeekon. Rakvere talvetoodete sortimendis on kokku 35 toodet, millest 13 on verivorstid ning 22 talvelihad.

•• AS Valga Lihatööstus pakub sel aastal 25 nimetust sügistalviseid jõulutooteid. Valga Lihatööstuse valmistatud uudistoode Maks & Moorits ahjupasteet on küpsetatud klassikaliste maitseainete, porgandi, sibula ja muskaadiga ning on tõeliselt koduse maitsega.

•• Wõro lihameistritelt on selleks hooajaks valminud viis uut talvetoodet, kokku pakutakse tänavu 12 nimetust.

•• Filee lihatööstuse uudiseks verivorstide rühmas on Austria-päraselt maitsestatud eksklusiivne päkapiku verivorst lambasooles. Poissmehe ja pidupäeva küpsetatud seapraed sobivad tarbimiseks nii külmalt kui ka soojendatult.

Nõo lihatööstus pakub talvehooajaks valiku kalkunilihast tooteid, ühtlasi on laiendatud liharullide valikut.

Signe Kalberg