“Lihavõtete ajal kasvab meie munamüük keskmiselt 64 protsenti ja alati jääb puudu valgetest munadest, mida kõik eestlased just praegu kangesti otsivad,” ütles ETAle AS Talleggi nõunik Marko Johanson.

Tema sõnul eelistavad tarbijad muul ajal siiski pruune mune ja ainult lihavõtete pärast ei ole mõtet eraldi partiid kanu hankida. “Üks kana muneb aastas umbes 330 muna,” selgitas Johanson. “Ühe kana munemisperiood on kuskil aasta pikk ning paariks nädalaks valgete munade munejaid hankida ei saa.”

Johansoni sõnul kogub Tallegg enne lihavõtteid umbes kahe nädala jooksul valgeid mune, et siis viimasel nädalal enne pühi korraga rohkem müüki lasta. “Kuid sellegipoolest tuleb igal aastal valgetest munadest puudu,” ütles ta. Siiski on ta arvamusel, et värvida saab ka pruune mune, sest ka neile jäävad tugevamad toonid peale.

Aastas munevad 300.000 Talleggi kana 9 miljonit muna, kusjuures enamik kanu on pruunide munade munejad. “Kindlasti munevad kasvanduses elavad kanad rohkem kui talus kasvavad, sest reguleeritakse nende efektiivsust toidu ja valgusega ning proovitakse võtta maksimum,” lisas Johanson.