Kuid lihtbensiin on vaid 30 senti liitrilt odavam, kui 95E-d asendav kvaliteetne ultima-95.

“Kui oleks suurem võit, kas või kroongi liitrilt, siis mõtleksin lihtbensiini peale,” ütleb kirglik erasõitja Mati, 43. “Nii hinnatundlik ma küll ei ole, et igasugust kraami autosse ajan mingi 30 sendi nimel.”

Kuidas siis on tolle “kahtlase kraamiga”?

“Me anname sellele bensiinile Statoili garantii,”kinnitab Hede Kerstin Luik ja meenutab möödunudaastast juhtu, kui praakbensiin tõesti ühel autol mootori tuksi keeras.

“Me maksime kahju välja,” ütleb Luik ja on veendunud, et kui lihbensiin peaks mootoris üleannetult käituma, siis hüvitatakse kahju. “See bensiin vastabEesti standarditele ja ka Statoili organisatsioonisisestele standarditile,” väidab Luik. “Peaks sobima igale mootorile, ei sisalda loomulikult pliid. Kui on kahtlust, siis osatakse tanklas kindlasti nõu anda, kas see ühele või teisele automargile sobib või mitte.”

Kas ultima-95 ja lihtbensiin kogemata ühest anumast tanklapüstikusse ei tule, sest ühtegi mahutit pole ju bensiinijaamadesse juurde pandud?

“Me loobusime kaadmiumisisaldusega 95K müügist ja mahuteid jäi vabaks,” kinnitab turundusjuht.

Kust lihtbensiin Eestisse tuleb?

“Meil on erinevaid varustuskanaleid,” ütleb Luik ja kui palun täpsustada, siis: “Põhiliselt tuleb bensiin ikka meie Taani Kalundborgi utmistehasest.”

Aga Venemaalt või Leedust Mažeikiaist?

“Venemaalt me bensiini praegu ei vea. Aga – ma jääksin selle juurde, et meil on erinevad varustuskanalid.”

Miks lihtbensiin tanklasse toodi?

“Me tahame jagu saada põrandaaluste kütusemüüjate järjest suurenevast ärist. Ohtlikud ei ole ju niivõrd isegi mitte need firmad, mis riiki maksudega tüssavad. Kõige ohtlikumad on need, kes ise kõikvõimalikest asendajatest kütust kokku segavad.”

“No selleks, et ma väiketanklast mööda sõidaksin, peab Statoil oma hinda veel vähemalt pool krooni langetama,” ütleb Vana-Narva maantee odavas (alla 9 krooni liiter 95E) tanklas bensiini võttev Mihhail, 29. “Tegelikult, kui aus olla, on mul ka üsna ükstapuha – raha piisab ja võtan kütust sealt tanklast, mis parajasti ette jääb.”

Tõnis ERILAID