Bekmanni sõnul näeb ta praegu isegi nõudluse kasvu ja valmistutakse töötajaid juurde võtma. „Ma saan aru, et kriis võib meid kõiki mõjutada ja kindlasti seda ka teeb, aga me peame olema loovad. Praegu pigem võtame tööjõudu juurde kui saadame minema," sõnas ta.

Bekmann märkis, et asutas Greencube'i eelmise majanduskriisi ajal ja selline olukord sunnib rohkem pingutama. „Me alustasime Greencube'iga 2008. aastal, kui oli sarnane olukord majanduslikus mõttes. Ma ei ütleks, et see on õige aeg alustamiseks, kuigi mõnes mõttes võib-olla on, aga see sunnib raamidest välja mõtlema, mis on iseenesest hea ja natukene pingutama ning nägema asju teise külje alt," lisas ettevõtja.

Kuidas Greencube'il praeguse kriisi ajal läheb?

Päris hästi.

Kas teile on kriis üldse mõju avaldanud?

Eks ta ikka annab tunda. Praegu on tööle vaja teismoodi läheneda. Tööd oleme kogu aeg armastanud teha, aga lähenemine on veidi teistsugune. Õnneks tööjõudu on ja palkame ka juurde.

Mida tähendab teistmoodi lähenemine?

Ütleme nii, et müügitöös ja turunduses tuleb kasutada teistmoodi võtteid. Meie kliendid õnneks ütlevad, et nemad kriisi pigem ei karda. Ja spetsialistidel ongi nüüd aega tööd teha. Tarneajad muidu läksid väga pikaks. Rekordiline ooteaeg oli aasta, praegu on kolm-neli kuud olenevalt majast. Tõrva tehas suurte majadega on aasta lõpuni täismüüdud ja Lihulas väikemajadega on meil töö ees ning tundub, et müüke lisandub. Võtame töötajaid juurde, et saaks mõistlikud tarneajad.

Nõudlus siis langenud pole?

Numbriliselt pole, pigem tõusnud. Aga siin on erinevaid põhjuseid. Maamajade nõudlus on pisut tõusnud kuigi see on olnud aasta-aastalt stabiilne. Meilt läheb suve lõpus kolm maja Soome ja öeldi, et kui koostöö sujub, siis võtavad kolm veel juurde. Pigem tundub, et kui siiani oleme eksporti vältinud, siis nõudlust tuleb nüüd sealt peale ja see muutub osaks igapäevatööst. Eestis pole nõudlus tõusnud ega langenud, ekspordi arvelt tõuseme.

Aga milline on kriisi üldisem mõju olnud kogu sektorile?

Eks iga turg saab ikka pihta. Kriis mõjutab kõiki ja meid ka. Aga püüame elada hetkes ja olla positiivsed. Ma arvan, et pigem on mai keskel suur prohmakas läbi ning saab tööde ja tegemiste juurde tagasi minna. See ei saa igavesti kesta.

Mõned ettevõtjad ennustavad, et majanduskriisi tegelik pale tuleb välja mõne kuu jooksul. Mida te sellest arvate?

See pauk võib iga hetk muidugi tulla. Ma ei vaidle kellelegi vastu. Iga sektor saab kuigipalju puudutatud, aga me püüame esialgu mitte ette muretseda. Katsume elada hetkes ja kohaneda.

Ehk siis vaatate pigem tulevikule positiivsemates toonides?

Ikka. Me alustasime Greencube'iga 2008. aastal kui oli sarnane olukord majanduslikus mõttes. Ma ei ütleks, et see on õige aeg alustamiseks kuigi mõnes mõttes võib-olla on, aga see sunnib raamidest välja mõtlema, mis on iseenesest hea ja natukene pingutama ning nägema asju teise külje alt.

Mulle meeldib Joel Ostrati lähenemine, et kui üks tuttav kohvikuomanik ütleb, et kõik on halb, siis teine paugutab näpud püsti ning toimetab, et ellu jääda. See on igal juhul kiitmist väärt. Praegu on paljud asjad veebi kolinud ja mingite asjade müügid on ka tõusnud. Eks me ka samamoodi püüame kliendile rohkem võimaldada seda, et osta maja kodust lahkumata.

Ma saan aru, et kriis võib meid kõiki mõjutada ja kindlasti seda ka teeb, aga me peame olema loovad. Praegu pigem võtame tööjõudu juurde kui saadame minema. Kaua see kestab, ei oska öelda. Me oleme suhteliselt väikesed. Kui suured tegijad koondavad, siis nende puhul räägime hoopis teistest mastaapides.

Varasemalt andis tööjõupuudus teile tunda, kuid nüüd seda probleemi ilmselt pole?

Me oleme aastatega personalile väljaõpet teinud. Praegu on viimne kui üks mees oma ala spetsialist. Spetsialiste pole ka raskel ajal palju võtta. Õnneks meil tööjõupuudust praegu pole, aga need, kelle juurde võtame, need kokkulepped on sõlmitud mitu kuud tagasi.

Kui tahad kvaliteetset töötulemust saada, siis pead omama spetsialiste. Kogu Greencube'i mõte on olnud teha väikseid, kvaliteetseid maju ja seda ei saa iga mees teha. Ma arvan, et selliseid spetsialiste on alati vähe.

Kui palju teil praegu töötajaid on ja kui palju plaanite juurde võtta?

Koos Tõrvaga on umbes 25 inimest ja plaanime kolm-neli juurde võtta. Protsentuaalselt muidugi vägev, aga inimeste arvu poolest mitte võib-olla nii palju. Praegune olukord pole üdini halb. Tuleb lihtsalt kohaneda. Isegi kui olukord läheb väga hapuks, siis võib lohutada sellega, et varsti on see möödas. Iga asi läheb mööda. Kui läheb väga hästi, siis see läheb ka lõpuks mööda.