Liisingufirma klient Hille uuris, kui palju ta Salva Kindlustuses jah-lepingut sõlmides võidaks. Selgus, et poole aasta pikkune kindlustuskate maksaks talle 726 krooni. Tavalepinguga väljastataks talle samaks perioodiks poliis 876 krooni eest. Ta võidaks 150 krooni.

Jah-lepingu poliis postitatakse kindlustusvõtjale. Kindlustusandja kohustub saatma kindlal aadressil kindla perioodi tagant poliise ning kindlustusvõtja peab õigeaegselt tasuma arve. Kliendil on ülevaade oma poliisist, sest enne selle kehtivuse lõppu saadab kindlustaja teatise ning uue poliisi arve.

Liisinguga soetatud auto puhul on jah-leping kohustuslik.

“Suurim eelis on see, et klient ei pea muretsema, millal ta poliis kehtivuse kaotab,” ütles ERGO Kindlustuse vastutav aktuaar Tarmo Kull. “Lisaks on võimalik säästlikumalt kindlustada.”

“Kindlustusseltsid panevad ise paika, kas jah-lepingu puhul pikemaks perioodiks sõlmitud poliisi hind on soodsam. ERGO Kindlustuse puhul ei ole vahet: iga poliis, sõltumata kehtivuse pikkusest, on 65 krooni odavam,” selgitas Kull.

Vaid Inges Kindlustus ja Seesam Kindlustus ei paku jah-lepingule soodsamat hinda. “Leiame, et jah-lepinguga on seltsi kulu isegi suurem, sest lisandub näiteks postikulu,” põhjendas Inges Kindlustuse müügiesindaja Hanno Vahtrik.

“Igal kindlustusseltsil on oma metoodika. Meie kui väiksem selts leiame, et nii on parem,” lisas ta.

Jah-kindlustuslepingud ei too kindlustusseltsidele küll erilist lisakasumit, kui aitavad hoida klienti.

Klient ei pea otsustama, millise seltsi kindlustuskontorisse tal mugavam minna on. Oluline osa jah-lepingute tsüklis ongi kliendisuhete poliitikal. Nõnda arendavad kindlustusseltsid püsiklientuuri.

Ei-lepingu, ehk maksekohustuseta lepingu puhul peab kindlustusvõtja ise jälgima, millal poliisid kehtivuse kaotavad, et siis kindlustuskontorisse minna ning pisut suurema summa eest uus poliis sõlmida.

Seesam Kindlustuse 2002.aastal sõlmitud lepingutest on 70% jah-lepingud.

Tänu jah-lepingute rohkusele, mis moodustavad juba 60% ERGO Kindlustuse liikluskindlustusportfellist, taandub mõnevõrra kindlustuse edasimüüjate arv. See tähendab, et tulevikus võib olla raskusi poliisi hankimisega tanklatest või autoteenindustest. ERGO Kindlustus oma tööjõudu seoses kindlustusteenuse interneti-põhiseks muutmisega vähendada ei plaani.