AS-i Pärnu Sadam sadamakapten Riho Prints ütles teisipäeval BNS-ile, et keskpäeval läheb Pärnu sadamast välja viis laeva, mida aitab kaks jäämurdjat. Ootel on neli laeva.

"Midagi head ei ole, üsna tõsine rüsijää on Kihnu juures ja sealt edasi, sellepärast saadame kaks jäämurdjat korraga," ütles Prints.

Pärnu ja Liivi lahel jääd murdev veeteede ameti mitmeotstarbeline laev EVA-316 oli möödunud ja ülemöödunud nädalal remondis, kuid nüüd on jälle töös, selgitas Prints. "EVA-316 jaoks on see esimene nii raske talv, varem on kergemini pääsenud," ütles Prints.

Printsi sõnul läheb sadamast välja ka üks turbalaev. Meedia teatel häiris möödunud nädalal Vana-Pärnu elanikke turbatolm, mis lendus turbast, kuna seda ei saanud laevadele laadida.

Soojemad ilmad sulatavad jääd. "Aga jää mass on olemas, jää on liikvel. Kui oleks paigas, oleks kanal, mida kasutada saaks," ütles Prints. Jää liikumine sulgeb sellesse laevade tarbeks lükatud kanali üsna ruttu.

Printsi sõnul on tuul praegu idast. "Lubatakse põhjatuult, mis tähendab, et jää hakkab Liivi lahes liikuma ülalt alla," ütles Prints.

Pärnu ja Liivi lahel töötab EVA-316-le lisaks AS-i PKL laev Castor.

Veeteede ameti talvise navigatsiooni talituse juhataja Martin Kaarjärv ütles BNS-ile, et Hiiumaalt kuni Tallinnani on jääolud normaalsed, nii et jäämurdja abi vaja pole olnud.

"Muugast kuni Sillamäeni on jääolud muutunud raskemaks," ütles Kaarjärv. Põhjatuul lükkab tema sõnul kinni vaba vee sopid. Seda võib juhtuda ka Tallinna ümbruses. "Aga praegu ei ole veel lükanud," lisas ta.

Kolmandat jäämurdjat Soome lahele veeteede amet Kaarjärve sõnul enam ei otsi. "Ei ole vajadust selleks," ütles Kaarjärv. Tema sõnul saab Kunda ja Sillamäe sadama teenindamisega toime veeteede ameti jäämurdja Tarmo ning Tallinna ja Muuga piirkonnas piisab seal töötavast Alfons Hakansi kontsernile kuuluvast jäämurdjast Zeus.

Soojemad ilmad ei ole Soome lahel jääolusid veel keerulisemaks muutnud. "Kui rohkem sulama hakkab ja kui jää supiks läheb, võib tuulega raske olla," ütles Kaarjärv.