Lugeja küsib: Kas ei võiks mõelda näiteks sellisele asjale, et hakata pidama nimekirja firmadest ja nendega seonduvatest isikutest, kes ei pea regulaarselt kinni oma kohustustest ja nendest, kes hoiduvad maksmisest alltöövõtjaile, kasutades „seaduslikke“ teid ja Eesti riigi „kaitset“?

Peterson: Oleme seda teemat juhatusega arutanud. Kaks aastat tagasi saatsime paljudele ehitusettevõtjatele järelepärimise eesmärgiga krooniliste võlglaste ja kohustuste täitmata jätjate väljaselgitamiseks. Tulemus oli enam kui tagasihoidlik, kuna vastused saatsid mõned üksikud.

Ise olen seda meelt, et ehk ei peakski niivõrd keskenduma ettevõtetele, kes kohustusi ei täida ja seadust rikuvad. Selle jaoks on meil Eestis olemas kindlasti pädevamad organid ja kõikvõimalikke võlglaste nimekirju avaldavad ju ka erinevad inkassofirmad.

Võibolla oleks rohkem kasu sellisest nimekirjast, mis koosneb ausatest ja omal alal tunnustatud ettevõtjatest. Ehitustööde Riigihangete Tunnustatud pakkujate nimekiri.

Juba aastaid on EEELi üks olulisi eesmärke olnud ehitustööde riigihangete tunnustatud pakkujate nimekirja (ERTPAN) pidamise õiguste saamine. Täna on seis selline, et Eesti 4000st ehitusfirmast on selles listis vaid 20 ettevõtet. Masu tõttu kokku kukkunud ehitusturg on aga jõudnud olukorda, mida järjest rohkem iseloomustavad ettevõtjate halb maksekäitumine, JOKK-sündroomid, halb kvaliteet, ebaaus konkurents, lepingurikkumised.

Eesti ehitusettevõtjate maine tervikuna on sattunud tõsise surve alla, mis muudab sageli häid tavasid järgivate ettevõtjate eristamise keeruliseks ebaausat konkurentsi viljelevatest. Vaatamata sellele usume, et tunnustamist väärivate ettevõtete arv on kindlalt ülekaalus. Samuti oleme veendunud, et uuendatav ERTPAN võiks ja peaks olema just õige koht selliste ehitusettevõtjate esiletõstmiseks, et neid veelgi selgemalt ebaausast ettevõtlusest eristada. ERTPANi kuulumine peaks ettevõttele olema kui kvaliteedimärk, mis lisaks riigihangete tellijatele on ka eratellijatele lepingupartneri valikul heaks teenäitajaks.

Sellepärast on vajalik ka selle nimekirja arendamine ja kaasajastamine.

Lõpuks tundub, et aastatepikkune töö on hakanud vilja kandma. Tänaseks on nimekirja üleandmise põhjendus ja tingimused läbinud MKM-i majasisese kooskõlastusringi ja ettepanek nimekirja väljaandmiseks halduslepingu alusel (EEELle) on esitatud rahandusministeeriumile kooskõlastamiseks. Loodame, et otsuse nimekirja osas teeb valitsus juba lähikuudel.

Delfi online intervjuu Indrek Petersoniga ilmub nädalavahetusel.