„Meie eesmärk ei ole riigiga kembelda, vaid tahame toota, investeerida ja siseneda uutele turgudele. Täna ei kaitse Eesti riik oma ettevõtete huvisid, kuid kõigi osapoolte kaasamine otsustesse on oluline, et tagada seaduste parem rakendatavus, läbipaistvus ja suurendada usaldust riigi vastu,“ ütles Maybaum aprilli alguses toimunud keskkonnaseminaril.

„Täna oleme Väikese Peetri rollis, kes püüab iga hinna eest oma huvide eest seista. Kaasamisest räägitakse küll aina enam, aga iga kaasamine ei anna oodatud tulemusi - peab olema selge, mida kaasamisest soovitakse saada.“ kinnitas Maybaum, kelle sõnavõtt hõlmas ettevõtjate kaasamist nende jaoks oluliste otsuste tegemisele ja seaduste väljatöötamisele.

Maybaumi sõnul see toob kaasamine ekspertiisi ja alternatiivseid lahendusi neilt, keda õigusakt mõjutama hakkab. „See aitab tuvastada õigusakti mõjusid ning leida ühiselt parim lahendus kõigile osapooltele ja tagab seaduste parem täitmine,“ lisas Maybaum.

„Oleme võimekas sektor ja tahame rääkida kaasa meid puudutavates küsimustes. Arvame, et põhjaliku sotsiaal-majandusliku analüüsita võivad suured otsused meie valdkonnas tuua kaasa pöördumatuid poliitilisi tagajärgi ning nende ärahoidmiseks peaksid ka ministeeriumid omavahel koostööd tegema,“ sõnas Maybaum, vihjates, et keemiatööstus on enamasti kontsentreerunud Ida-Virumaale ja kasutab suures mahus vene rahvusest inimeste tööjõudu.

Ta lisas, et sisuliselt on Keemiatööstuste Liit kaasatud, kuid nendega eriti ei arvestata. „Võrreldes 10 aasta tagust ja tänast olukorda, on kaasamise protsess olnud muidugi positiivne: kuni 2005. aastani ei arvestatud meiega üldse, 2005-2010 määrati meile lihtsalt keskkonnamaksud peale, täna aga peame end kaasamiseks palju tõestama. Peame tellima hulgaliselt analüüse ja aruandeid, sest riigil puudub selleks võimalus. See aga seab meid dilemma ette: kas kulutada raha analüüsidele või investeerida see näiteks uude väävlipüüdmisseadmesse.“

Eesti seaduste kohaselt ei ole huvirühmade kaasamine õigusaktide ja poliitikadokumentide väljatöötamisse kohustuslik. Eesti Keemiatööstuse Liit on “Hoolime ja Vastutame” algatuse eestvedajaks Eestis ning jälgib oma liikmete edusamme, abistab neid kogemuste jagamisega, tegeleb seadusandlusega, annab välja juhendeid ja juhtnööre, organiseerib õppepäevi ja seminare.

Keskkonnaseminaride sarja „Kuidas jääda ellu üha karmistuvates tingimustes?“ teine seminar toimus aprilli alguses keskkonnaministeeriumis. Seminaril arutleti põhiteemana, kuidas seista oma huvide eest, kui kiiresti on võimalik seadust muuta, kas ettevõtja ise võib saada seaduseparandajaks ning kes vastutab haldusorgani rikkumiste eest ja kes hüvitab kahju. Keskkonnaseminaride sarja korraldavad koostöös Arengufond, Eesti Keskkonnajuhtimise Assotsiatsioon (EKJA) ja advokaadibüroo GLIMSTEDT. Sarja raames toimub kuus seminari 2014. aasta märtsist kuni novembrini.