LIITUMINE: pangandusturu kolmas pank kindlustab positsiooni

Forekspank ja Investeerimispank koostavad 1. detsembril ühisbilansi

Täna kogunevad Eesti Investeerimispanga ja pühapäeval Eesti Forekspanga aktsionärid, et otsustada pankade liitumine.

Investeerimispanga president Härmo Värk, kas tänane Investeerimispanga aktsionäride üldkoosolek kiidab Forekspangaga liitumise heaks?

Suure tõenäosusega kiidetakse liitumine heaks, sest 50 protsendi aktsiate omanik on Eesti Pank. Kui ühinemine katki jääks, ei oleks see panga ega mitte ühegi aktsionäri huvides. Millal võib rääkida juba liitunud panga tegutsemisest?

Sel nädalal toimuvad aktsionäride koosolekud, pärast seda taotleme Eesti Pangalt ühinemisloa, siis läheb taotlus äriregistrisse. Pankade esimene ühine algbilanss tuleb seisuga 1. detsember.

Kaugel on uuele pangale nime otsimine?

Lõplikke otsuseid veel tehakse, kuid pühapäevaks peaks olema otsus laual. Paar-kolm varianti on veel jäänud. Ei tahaks neid praegu öelda.

Liitpanga aastatulemuseks jääb kahjum?

See on kindel. Ega me saa kuhugi ära peita Forekspangalt tulenevat suurt kahjumit.

Kui suur see kahjum on? 100 miljonit krooni? 200 miljonit?

Ma arvan, et kusagil seal vahel.

Uue panga etteotsa saavad enamikus Investeerimispanga juhid. Kas Forekspanga juhid kaotasid usalduse?

Delikaatne küsimus. Osa tippjuhte lahkub tõesti seetõttu, et Forekspangal ilmnesid selged probleemid. Seetõttu on lahkumine ka loomulik. Mõned inimesed leidsid aga, et pangandus pole ainus koht, kus töötada.

Moodustada tuleb uus meeskond ja ka Foreksis on häid spetsialiste ja juhte. Sisuliselt töötavad ühised laenukomiteed ja aktivate-passivate juhtimise komiteed. Juhatus käib juba mitmendat nädalat koos.

Mis on liitunud panga äriidee, mis on panga eelis suurpankade ees?

Orienteerume korporatiiv- ja äriklientidele. Töötame kliendiga, pakkudes tema vajadustest ja äri iseloomust tulenevaid lahendusi, mitte ei paku valmislahendusi.

Kuna meil pole laialdast üle-eestilist kontoritevõrku, siis peame olema telepanganduses konkurentsivõimelised.

Kaugel on strateegilise välispartneri otsingud?

Praegu pole need eriti aktiivsed, kuni pangad pole reaalselt kokku läinud. Iseasi kui palju me selle aasta lõpus jõuame, kuid kindlasti läheme Euroopasse ja tutvustame end roadshow’ga. Tõsiseks lähevad kõnelused siis, kui meil on lauale panna selle aasta aruanne.

Kui Hansapangas on selline strateegiline invester nagu Swedpank, Ühispanka peaks tulema teine tugev Rootsi pank, siis on ka meil strateegilist investorit vaja. Meie otsene prioriteet pole siis turuosa pärast võitlemine, vaid strateegilise partneri huvide esindamine Baltikumis.

Mis saab panga Venemaa ja Balti projektidest?

Venemaal uus pank kindlasti riske ei võta ja ulatuslikke koostööprojekte arendama ei hakka. Läti ja Leedu peaks uuel pangal huviorbiidis olema, aga ma arvan, et teeme seda koos strateegilise investoriga ja lähtuvalt tema huvidest. Forekspangal on juba liisingufirma Lätis.