?Müüsime, sest enamusosaluse saamiseks Väätsa Agros Trigon Capital võimalusi ei näinud,? kommenteeris seni Väätsa Agros 8,7 protsendi suurust osalust omanud Trigoni tütarfirma Davingale müüki Trigoni juhatuse liige Ülo Adamson.

Nüüdseks perekond Lillepea firmale Q Vara kuuluva Davingale?i ambitsioonid on olemasolevale osalusele veelgi lisa saada. ?Bussid sõidavad edasi,? viitab Alo Lillepea mõni kuu tagasi äriajakirjanduses ilmunud artiklile, kus nn Lillepeade bussiliin Järvamaalt Väätsa Agro väikeaktsionäre tasuta pealinna notaribüroosse osalust müüma sõidutas. Eesti suurima piimakvoodiga põllumajandusettevõtte Väätsa Agro lai omanikering tõmbub väikeosanike arvelt üha kokku.

Ometi pole tants omandiküsimuste ümber kaugeltki veel lõppenud. Eelisostu võimalusi kirjeldava võlaõigusseaduse ja äriseadustiku vastuolu osas senine kohtupraktika puudub. Pretsedenti, kus teoreetiliselt on mõlemal poolel osakute ostmiseks õigus, hakatakse kohtusaalis lahkama 16. jaanuaril.

?Olenemata sellest, kas tohime ostetud osaluse lõpuks endale jätta, on ambitsioon põllumajandussektorisse tõsisemalt sisse minna nii või teisiti olemas,? ei tee Lillepea saladust. Seni 400 miljoni krooniga kinnisvarasse panustanud firma valis riskide hajutamiseks kõrvaltegevuseks just põllumajanduse. Lillepea sõnul on nad seni Väätsa Agrosse investeerinud 30 miljonit ning kinnisvaraäriga võrreldavasse suurusjärku loodetakse jõuda lähiaastatel.

Kõrvaltvaatajatele praeguses majanduskeskkonnas pigem väheseksika tegevusalana näivat põllumajandussektorit siiski alahinnata ei maksa. Väätsa Agro teevad atraktiivseks suurim kasvupotentsiaal, Euroopa Liidu jätkuvad toetusprogrammid ja osav ning pühendunud meeskond.

Väätsa Agro osaku hind on poole aastaga kerkinud ligi kümme korda. Kui läinud suvel tuli osaku eest välja käia paarkümmend senti, siis praeguseks väärtuseks on umbes kolm krooni. Ligikaudu 2000 lehma ja 3000 veisega ettevõtte piimakvoot on 14 miljonit kilogrammi. Lähiaastatel plaanib ettevõte lautade ja tehnika moderniseerimiseks investeerida ligi 30 miljonit krooni.

Isa Kalevi ja venna Ivo ehk perekond Lillepea nimel kõnelev Alo Lillepea ütleb, et investoritena näevad nad ettevõttes tugevat kasvupotentsiaali.

Q Vara võlakirjaemissioon

?? Reedel emiteeris Q Vara kolmeks aastaks Tallinna Börsi kaudu viie miljoni euro (72,8 mln kr) väärtuses võlakirju, tootlusootusega 8-12% aastas.

?? Võlakirjade müügist saadav tulu suunatakse kinnisvaraarendusprojektidesse Tallinnas, Riias, Vilniuses või Kaunases.

?? Kinnisvaraalal ja finantsmaailmas karjääri teinud Alo Lillepea kinnisvaramulli ega krahhi ei usu. Q Vara eestvedamisel alustatakse uute arendusprojektidega lähiaastatel Tallinnas Pärnu maanteel ja Lennuki tänaval, Tabasalus, Jüris ning Soosepa elamurajoonis Viimsis.