Eesti suurimas tulbikasvatuses, Nurmiko tütarfirma OÜ Juuliku Aiand kasvuhoonetes töötavad nobedad kätepaarid kastavad, murravad ja pakivad. 6000 ruutmeetril laiuvatest kasvuhoonetest vilksatab nii õiemerd kui ka alles mustavasse mulda istutatud suvelilletaimi. Aiandi töötajaskonna jaoks on käes aasta kõige kiirem nädal. Kui Juuliku Aiandi Saku osakonnas toimub pakkimine automaatsel pakkeliinil, siis Pirital tehakse enamus tööst käsitsi.

Ajast, mil täna pakenditesse sätitavad õienupud alles sibulatena mulda suruti, on möödas umbes pool aastat. Tulbisibulad juurutatakse üheksa kraadi juures ja ootavad laos kahe kraadi juures kasvuhoonesse lubamist. Õieks ajatamine toimub kasvuhoones 16-18 kraadi juures neli nädalat ja pärast seda rändavad imekaunid tulbiõied naissoo esindajate lauale.

Nurmiko aiandusfirma juhataja Jaak Ungersoni sõnul toimub suurem osa müügist just rahvusvahelistel tähtpäevadel ? sõbrapäev, naistepäev, lihavõtted, emadepäev, jõulud. ?Naistepäeva lilled on kevadised tulbid ja nartsissid. Naistepäevaks müüme umbes pool miljonit tulpi,? on Jaak Ungerson rahul. Rahvusvaheline pidupäev, kevadeootus ja teadmine, et pime talv samahästi kui läbi, toob Eesti suurimale lillekasvatajale OÜ Juuliku Aiand nädalaga 15% kogu aasta käibest.

Roosikasvatuse madalseis

Muu hulgas ka roosikasvatusega tegeleva Laheotsa talu peremees Johannes Valk müüb naistepäeva nädalal 70 000 õit. Kogu aasta müük jääb elektrihinnatõusu tõttu varasemale kauplemisele samas poole miljoni võrra alla. ?Kõige halvemini on elektrihinnatõus mõjutanud kevadist saaki,? räägib Valk. Prognoositavalt müüakse käesoleval aastal kolm ja pool miljonit roosi. Praegune madalseis peaks paranema aprilli lõpus või mais. Langustrendile vaatamata lubab Valk tulevasi ja praeguseid kliente üllatada suureneva roosihulgaga ning vihjab plaanile roosikasvuhooneid tulevikus juurde rajada.

Eestis neli suuremat tegijat

?? 1,1 hektaril lillekasvatamisega tegelev Nurmiko peab lillekasvatuse edu aluseks efektiivsust. Juuliku Aiandit võrdleb peremees Jaak Ungerson konveieriga, kus ruutmeetrilt võetakse aasta jooksul 6-8 saaki.

?? Kokku tegutseb Eestis neli suuremat lillekasvatajat. Poti- ja lõikelillede kasvatamisega tegelevad Juuliku Aiand, Revino Aiand, Flores Aed ja rooside kasvatamisele spetsialiseerunud Lahe Roos. Väiksemaid lillekasvatusi tegutseb üle Eesti.