1. septembrist koristavad Tallinna tänavaid ainult erafirmad. Linnale kuuluv Tänavapuhastuse AS jäi sootuks tööta. Linnavalitsuse korraldatud riigihankekonkursil osalenud aktsiaselts Vare pälvis Põhja, Ida ja Lõuna piirkonna ehk kokku 2,1 miljoni ruutmeetri linnatänavate koristamise õiguse. Lääne piirkonna ja Kesklinna 1,6 miljonit ruutmeetrit peaks aasta ringi lumest ja tolmust puhastama aktsiaselts Jaakson & Ko.

Erafirma tellib koristustöö linnaettevõttelt

"Meil on seitsmeaastane koristustöö kogemus," kinnitab Jaaksoni & Ko juhataja Jüri Jaakson. Samas lisab ta, et firmal on mahuka tänavapuhastustöö tarbeks peale kogemuste ka 13 "ühikut" tehnikat. "Traktorid, kopad, veoautod," loetleb ta.

"Ainuüksi sahkharju oleks selle territooriumi puhastamiseks vaja vähemalt 12," hindab linnaettevõtte direktor Aivar Kuivkaev Jaaksoni & Ko ilmselget küündimatust ettevõetud tööga toime tulla.

"Suuremalt jaolt tellime koristuse alltöövõtu korras," avaldab Jüri Jaakson saladuse, kuidas väikefirma meeletu maa-ala kasimisega hakkama saab. Erafirma eest pühib tänavatelt tolmu ja sahkab lume linnale kuuluv firma Tänavapuhastuse AS, mis riigihankekonkursil eelnevalt tööta jäeti. Jaaksoni & Ko peamiseks tegevuseks saab lihtsalt linnaga sõlmitud, firmale lähemaks kolmeks aastaks hinnanguliselt ligi 10 miljoni kroonise käibe tagava lepingu täitmise vahendamine.

Kuivkaevu kinnitusel koristab praegu tervet südalinna ja ligi poolt Tallinna lääneosast endiselt Tänavapuhastuse AS, kuid nüüd juba Jaakson & Ko, mitte enam linna tellimusel.

Ilmselge korruptsioon

Linnavalitsuse otsuses loovutada ligi poolte Tallinna tänavate koristamise õigus koguni kolmeks aastaks firmale, mis varem on puhastanud vaid vanalinna, kõnniteid ja randu, on raske mitte aimata korruptsiooni.

"Ma ei taha kuidagi uskuda, et linnavalitsus tõesti nii rumal on, et jätab endale kuuluva tänavapuhastusfirma tööta ning sedakaudu sunnib Tänavapuhastuse ASi üliodavalt erafirma allhanketööd tegema," on Kuivkaev hämmelduses.

Kuivkaev näeb linna kui omaniku tegevuses lihtsat skeemi Tänavapuhastuse ASi üliodava erastamise ettevalmistamiseks. "Esmalt tuleb võtta ainult linna puhastamisega tegelevalt firmalt turg ehk koristustöölepingud ning siis saabki mitte millekski muuks kõlbava firma mitte millegi eest maha müüa," usub ta.

"Linna jaoks on kõik kõige paremas korras. Kui erafirma pakkus hankekonkursil madalamat hinda kui linnale kuuluv ettevõte, siis panigi see kõik paika," ei näe kommunaalameti peaspetsialist Margit Rüütelmann koristustöö vahendamises midagi imelikku. Unustades ära, et Tänavapuhastuse ASi pakutud koristushind polnud konkursil ei kõrgeim ega madalaim. Ning Jaaksonil & Ko-l ei olnud konkursi toimumise ajal mingit garantiid ega lepingut, et Tänavapuhastuse AS hakkab nende eest allhanketööna linna koristama.

Elmar OTS