Tallegg teatas, et erilisi ettevalmistusi linnugripi jõudmiseks Eestisse ettevõte ei tee. Küll aga töötab firma salmonellapuhangust saadik rakendatud erireĻiimil, et tagada toodangu kontroll ja ohutus tarbijatele. Linnugripi puhul on Talleggi ülesanne tagada see, et rändlindude väljaheited ei satuks kanafarmidesse.

Rannamõisa kaubamärgi all Eesti turul Leedu linnuliha müüv Maag leiab, et on aja küsimus, millal linnugripp Eestisse jõuab, aga loodetavasti ei ole sellel tõsiseid tagajärgi tarbijate jaoks. Rannamõisa projektijuhi David Pärnametsa sõnul on viirusbakter avastatud praegu metslindudel, kes kodulindude farmidesse tavaliselt ei satu.

Maag on Rannamõisa kaubamärgi turuosa Eestis suutnud kasvatada 25–30 protsendile tänu Talleggi salmonellaproblemaatikale.

Euroopa Komisjoni andmetel on linnugripi puhangute tõttu nii linnuliha kui ka linnusaaduste hinnad riigiti kahanenud, linnuliha tarbimine on vähenenud 30–60 protsenti. Ja seda olenemata asjaolust, et inimestele võib ohtlik olla vaid toore linnuliha söömine. Kuumtöödeldud linnuliha on aga ohutu.

Veterinaar- ja toiduamet on Euroopa Komisjoni otsustest lähtuvalt seadnud kauplemispiirangud Kaug-Ida riikide, Rumeenia, Türgi ja Venemaa linnuliha ja linnulihatoodetele, munadele ja sulgedele. Nendest riikidest, kus on avastatud linnugripi viirus, linnuliha Eestisse müüki ei jõua.

Ohustab kodulinde

“Tarbijaid linnugripi temaatika ei puuduta. Tegemist on kodulinde ohustava haigusega,” ütles ameti peadirektor Ago Pärtel. Tema kinnitusel on välistatud, et gripihaige linnu liha võiks tarbijateni jõuda. Seni on maailmas linnugrippi haigestunud 120 inimest ja surnud 66 – kõik otsese kokkupuute tõttu linnugripis lindudega.

Kui Talleggis puhkeks linnugripi taud, järgneksid Pärteli sõnul tõsised protseduurid: taudikolde lokaliseerimine ja piiritlemine, lindude ja nende korjuste võimalikult kiire hävitamine. See tooks farmiomanikule tõsise rahalise kahju, rääkimata mainekahjust.

Müüja: “Anna kana ainult kätte!”

•• Jutud salmonellast ja linnugripist ei ole linnuliha müüki Eestis oluliselt pidurdanud. Lasnamäel autost Talleggi grillbroilereid müüv Lembit Lutt meenutas, et hiljaaegu oli Tallegg kolme autoga Stockmanni Hulludel Päevadel. "Tohutu hullumaja. Järjekorrad ei lõppenud. Kana osteti nii, et anna ainult kätte," üles ta.

•• Näiteks Prismades ja T-marketites on linnuliha müük vaatamata kõigele kasvanud. Prisma andmetel on Rannamõisa võitnud Talleggilt riiulipinda juurde, sest Talleggil on olnud mõningaid tarneraskusi – toodangu erilise kontrolli tõttu.

•• Ainsana on linnuliha müügi vähenemist täheldanud Rimi. Firma andmetel on tarbijad muutunud ettevaatlikumaks ja eelistavad pigem veise- ja sealiha linnulihale, mille müük on kahanenud 20 protsendi ringis.