"Ehituslaenu puhul huvitab panka kogu projekt tervikuna - kui kaalutakse laenuandmist krundi ostmiseks, peab olema ka selge, millisest allikast saab klient piisavad vahendid kodu valmis ehitamiseks, samuti peab olema ülevaade, millised tagatised erinevatel ehituse etappidel juba väljamakstud laenu tagavad," ütles SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuht Triin Messimas arileht.ee-le.

"Kui lisatagatist ei oleks, piirduks esmaselt väljamakstav laenusumma keskmiselt ca 70% krundi turuväärtusega, mille eest saab ehk, koos laenusaajapoolse omafinantseeringuga, küll krundi soetada, kuid ehituse alustamiseks vajalik raha puudub," sõnas Messimas.

Ehituse edenedes võetakse juba arvesse ka pooleli oleva ehitise maksumus - vastavalt ümberhindamiste tulemustele saab ka põhitagatise vastu antavat laenusummat suurendada.

"Võimalik, sõltuvalt valminud ehitise turuväärtusest ja laenusaajapoolsest omafinantseeringust, et uue kodu valmimisel lisatagatis vabastatakse," lisas Messimas.

Sampo Panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe sõnul peab maja ehituseks taotletav laenusumma laenutaotlejatel olema põhjalikult läbi mõeldud ja kalkuleeritud.

"Kindlasti ei tasu panka pöörduda sooviga alustada maja ehitust etapiviisiliselt. See tähendab, et esialgu on kalkulatsioon tehtud näiteks kinnisele majakarbile ning hiljem selgub, millised summad lähevad sisetöödeks jms," selgitas Mäe.

Maja ehituse puhul peab kindlasti arvestama ka väljaminekutega kommunikatsioonidega - vesi, elekter, kanalisatsioon - liitumiseks ning soovitav on kalkulatsioon teha ligikaudu 10% ülekuluga ootamatute väljaminekute katteks.

Kui taotletav laenusumma on korralikult läbi mõeldud ja lisaks on ära näidatud kliendi omafinantseeringu allikad, siis on Sampost võimalik maja ehituseks laenu saada ka ainult krundi tagatisel. "Maja ehituse korral teeme laenuotsuse kliendi poolt soovitud summale, laenu väljastamine käib aga osade kaupa, vastavalt tagatise turuväärtuse kasvule," ütles Mäe.

Mäe sõnul on ehitusperioodi algul väljaminekud üldiselt üsna suured ning seetõttu leiavad kliendid koostöös laenunõustajaga, et just lisatagatise seadmine võimaldab korraga suurema laenusumma välja maksta ning ehitustöödega aktiivselt peale hakata.

"Omafinantseeringuna on klientidel kasutada eelkõige oma tänane eluase ning enamus kliente soovib selle müüa just ehitusperioodi lõpus, seega saab seda kinnisvara ehitusperioodil lisatagatisena kasutada," ütles Mäe.

Kuigi kruntide hinnad ja ehitus on odavnenud, jääb huvi oma maja ehitamise vastu kesiseks.
"Sellel kevadel võib täheldada klientide minimaalset huvi maja ehituseks võetava laenu osas. Põhjuseid võib olla mitmeid, aga olulisim vast inimeste ebakindlus lähituleviku suhtes - seda nii oma sissetulekute kui ka kinnisvarahindade muutuse osas," ütles Mäe.