„Tootmise taaskäivitamisel valmistame kõigepealt proovipartii ja teavitame tulemustest VTA-d. Vastavalt ettevõtte proovivõtukavale kontrollib M.V.Wool kõiki tootepartiisid enne turule saatmist, et veenduda nende puhtuses,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

„Novembri lõpus tehtud ettekirjutuses märkis VTA, et tootmistegevuse peatamine kehtib seni, kuni listeeriabakter tüvega ST1247 on M.V.Wooli tegevuskohtades elimineeritud, sellest on VTA-d teavitatud ning amet on riikliku järelevalve käigus võetud uhtmeproovide analüüside alusel saanud sellele kinnituse. M.V.Wooli mõlema, Harku ja Vihterpalu tehase osas on see nõue täidetud,“ lisas Vetevool.

VTA tegi otsuse peale seda, kui Harku kalatehases peale süvapuhastust võetud 105 pinnaproovi olid kolme akrediteeritud labori tulemuste põhjal puhtad ning M.V.Wool tegi VTA-le Harku tehase taaskäivitamise taotluse.

Tallinna halduskohus otsustas eile rahuldada M.V.Wooli taotluse täiendava esialgse õiguskaitse abinõu kohaldamiseks. Kohtu määratud esialgne õiguskaitse ei rakendu toodangu osas, mille käitlemine on vastavalt 25. novembri 2019 ettekirjutusele keelatud ja mille osas ei ole kohus varasemalt esialgset õiguskaitset rakendanud, nt enne ettekirjutuse tegemist toodetud külmsuitsutatud ja soolatud kalatooted.

M.V.Wool AS viis Harku kalatehases, logistikakeskuses ja Mati kalapoes 26. novembrist 19. detsembrini 2019 läbi süvapuhastuse. Riikliku järelevalve raames võetud kõik 70 proovi ja 35 vastuproovi tööpindadelt, seadmetelt, põrandatelt, äravoolutrappidest ja mujalt olid listeeriavabad, mis näitas, et puhastus oli tõhus ja tulemuslik. Sellega sai täidetud VTA ettekirjutuses sätestatud tingimus.

Harku tehase taaskäivitamisel jääks ära veel ligikaudu 45 inimese koondamine, lisaks 30 inimesele, kes naasid tööle ettevõtte Vihterpalu tehasesse. Tootmisvõimsuste suurenemisel saab ettevõte tööle tagasi võtta veel rohkem töötajaid.

M.V.Wool AS-i Vihterpalu tehas hakkas uuesti tööle 2. jaanuaril ning seal valmivad soolaheeringas, külm- ja kuumsuitsutooted heeringast ja teistest merekaladest, samuti heeringas erinevates kastmetes ning marineeritud tooted. Lõhe- ja forellitooted valmivad ettevõtte Harku tehases.

M.V.Wool tegi koos professionaalsete puhastusfirmadega tehastes põhjaliku puhastuse, mille käigus desinfitseeriti ja steriliseeriti tootmispindu ja seadmeid kõikides ruumides. Puhastuse käigus pesti ja desinfitseeriti esmalt seadmed ja ruumid, seejärel võeti osadeks lahti seadmed, mille kõik pinnad pesti keemiliste pesu- ja desoainetega ning steriliseeriti.

Lisaks seadmetele steriliseeriti kõrgel temperatuuril kõik töövahendid. Süvapuhastus oli täiendav meede lisaks ettevõttes alaliselt toimuvatele regulaarsetele puhastustöödele.