Aktsiistõusu tõttu koondab AS Liviko aasta alguses 18 inimest ning lõpetab töö- ja töövõtulepingud veel kahe inimesega, kokku kaotab töö 20 inimest. Eelmisel aastal kaotas sama suure, 15-protsendilise aktsiisitõusu tõttu Livikos töö 18 inimest, teatas Liviko.

„Tööandjana on järsud aktsiisitõusud pannud meid väga keerulisse olukorda, järgneva poole aasta jooksul suurem osa Liviko tootmisest seisab ja inimestele meil stabiilset tööd pakkuda ei ole,“ ütles AS Liviko juhataja Janek Kalvi.

„Aktsiisitõusudest saavad lühiajalist spekulatiivset kasu vaid üksikud edasimüüjad ning pikas perspektiivis võidab enim Läti riik ja sealsed ettevõtted. Edasimüüjad ja kaupmehed teevad enne aktsiisitõusu massilisi etteoste, kuid tarbija jaoks tõuseb hind ilmselt ikkagi juba veebruarist,“ lisas Kalvi.

Alkoholiaktsiisi järsk tõus avaldas AS Liviko tootmistegevusele mõju ka eelmisel aastal, mil AS Livikol tuli koondada 2015. aasta alguses 12 inimest ning lõpetada töö- ja töövõtulepingud veel kuue inimesega, kokku kaotas töökoha 18 inimest. Aktsiisitõusust tingitud etteostude mõjul oli AS Liviko sunnitud kogu tootmise viieks kuuks viima üle osalisele tööajale, mis on tootmise seisukohalt väga ebaefektiivne töökorraldus.