Kiri Iisraelist: uudistesse jõuavad Tõotatud Maalt vaid teated terroritegudest

Juutide ja palestiinlaste verise vastasseisu tõttu jääb Iisrael juba mõnda aega kõrvale maailma turismiäri peasuundadest.

Tuha all hõõguva vaenu tõttu pidin sõitma Ben-Gurioni rahvusvaheliselt lennuväljalt Jeruusalemma mööda kõveraid kõrvalteid. Lennuväljalt suundub linna üpris sirge tee. Kuid lõigus, kus maantee läbib palestiinlaste asulaid, võidakse sind sõidu ajal lihtsalt maha lasta.

Pärast taasiseseisvumisjärgset kärarikast relvaostu kustus Eesti avalikkuse huvi majandussuhete vastu Iisraeliga. Uudistesse jõuavad Tõotatud Maalt vaid teated terroritegudest.

Kuid võrguna kogu maakera katvad juutide-usulised, rahvuslikud ja sugulussuhted muudavad selle väikse ja sõjaka riigi maailma majanduse ja poliitika mõjutajaks.

Samal ajal, kui Soome ettevõtjad otsivad praegu Iisraelis uusi ärikontakte, tekib raskusi, et meenutada sealt Eestisse toodud kaupu. Kümmekond aastat tagasi jõudsid Iisraelis kasvatatud puuviljad Eesti turule, samuti müüakse siin mõningaid Iisraeli kosmeetikatooteid. Iisraeli kosmeetikaärile panid aluse just endisest Nõukogude Liidust lahkunud juudid.

Pikki aastaid paljudele iisraellastele peamiseks sissetulekuallikaks olnud puu- ja juurvilja kasvatamine läheb praegu allamäge. Nõukogude kolhoose meenutavad ühismajandid kibutsid tühjenevad inimestest, kes suunduvad tööle linnade teenindusettevõtetesse.

Iisraeli võib liigitada kalliks maaks, kus hinnad ei jää alla Euroopale. Samal ajal annab pakutavate tarbekaupade kvaliteet rohkemat soovida. Iisraeli riik taastati usuäärmuslaste poolt, mis vajutab pitseri sealsele elule ja majandustegevusele.

Ametlik ideoloogia

Laupäeviti ei liigu töö tegemise keelu tõttu ühistransport. Kõrghoonete liftid aga peatuvad igal korrusel, sest tõsiusklik juut ei tohi laupäeval puutuda tuld ning elekter loetakse tulega samaväärseks.

Tõsiusklikud juudid ei külasta laupäeviti diskoteeke ja teisi sarnaseid kerge meelelahutuse asutusi. Vaatamata ametlikule põlgusele lokkab öise meelelahutuse äri kogu riigis. Kuna diskoteeke tabanud pommiplahvatused toimusid peamiselt laupäeviti, peavad tõsiusklikud omavahelistes vestlustes neid terroritegusid jumalikuks kättemaksuks traditsioonide rikkujatele.

Ametlik ideoloogia jagab Iisraelis elavad juudid täieõiguslikeks, tõsiusklikeks ja piiratud õigustega goideks. Goid, kes sageli on endisest Nõukogude Liidust välja rännanud, ei oma valimisõigust, samuti ei tohi abielluda Iisraelis sünagoogi nõusolekuta. Väljaspool Iisraeli sõlmitud abielusid aga ei tunnustata, mis mõjutab sellistest abieludest sündinud laste olukorda.

Kõikide õiguste saamiseks on vaja täita mitmeid usulisi ettekirjutisi, kuid samuti maksta kümnist sünagoogile. Iisraeli väikelinnad meenutavad oma väljanägemiselt Nõukogude Liidu väikelinnu. Peamine erinevus seisneb noortes, kes liiguvad ringi hambuni relvastatult. Iisraeli armee saadab oma sõdurid puhkusele täisrelvis, et nad oleksid valmis iga hetk vaenlase vastu lahingusse astuma. Jääb ainult imestada nende poiste ja tüdrukute sisemise distsipliini üle, kes ei lase relvi käiku omavaheliseks arvete õiendamiseks.