„Täna on suurim probleem see, et ettevõtjad peavad sarnaseid andmeid esitama erinevatele asutustele ja seda mitu korda – sisuliselt tähendab see olukorda, kus andmed dubleerivad üksteist, kuid ettevõtjal kulub mõttetult palju aega ja ressurssi samade andmete esitamiseks erinevatele asutustele," võttis ettevõtjatelt kogutud tagasisise kokku kaubanduskoja juht Mait Palts.

"Peab tekkima mõtteviisi muutus, et igaüks ei saa hakata soovi tekkides ettevõtja käest andmeid küsima, vaid võtab esmalt selle, mis juba kuskil olemas on. Samuti on oluline, et liiguksime samm-sammult lähemale sellele, et andmeid ei tuleks enam üldse esitada, vaid et need liiguksid kokkulepitud mahus ja aegadel süsteemide vahel automaatselt,“ lisas ta.

Siinkohal mõned näited täna teele saadetud ettepanekutest.

• Võiks olla üks kasutajasõbralik, lihtne keskkond, kus ettevõtja saab esitada riigile kõik vajalikud andmed ilma korduvalt erinevatesse keskkondadesse sisse logimata.

• Mitmed aruanded võiks omavahel ühildada, näiteks töötamise registris olevad andmed ning Statistikaameti aruanne „Tööjõu liikumine, hõivatud ja vabad ametikohad“.

• Kaotada tuleks sõidupäevikute täitmise nõue.

• Kaotada tuleks pakendiaruannete auditeerimise kohustus.

• Kuuaruanded võiks kokku liita kvartali- ja aastaaruandeks. Näiteks ettevõtja esitab andmed iga kuu majutatute kohta, kuid kvartaalsetes- ja aastaaruannetes küsitakse neid samu andmeid uuesti.

• Politsei- ja Piirivalveamet võiks saada info automaatselt töötamise registrist, seda olukordades, kus ettevõtja võtab tööle välismaalase, kes tuleb siis registreerida töötamise registris ja lisaks tuleb ka PPAd sellest teavitada. See võiks olla aga automaatne.

• Aruannetes võiks rohkem andmeid olla juba eeltäidetud. Nii kaoks aruannete dubleerimine.

• Üle tuleks vaadata erinevate, tarbijate informeerimiseks seatud kohustuste vajalikkus, mille sisuks on selgitada, millisele direktiivile või standardile toode vastab, kuid mida tarbija enamasti ei kasuta ega oska sellise infoga ka midagi peale hakata.

Vaata kõiki ettepanekuid siit!