Erinevalt Tallinna Sadamast ei kavatse riiklik kaubaveo firma EVR Cargo pidu pidada. Ettevõtte juhatuse esimehe Ahto Altjõe sõnul maksab EVR Cargo töötajatele jõulupreemiat vastavalt kollektiivlepingule 150 eurot töötaja kohta. „Tippjuhtkond preemiat ei saa," lisab ta.

Ka Eesti Raudtees ei pidutseta. „Jõuluraha makstakse igale täisaasta töötanud töötajale 151 brutoeurot," ütleb firma esindaja Liina Hallik.

Keskkonnaministeeriumi haldusalas tegutsev Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) ei maksa töötajatele jõulupreemiat. Küll peetakse reedel pidu. „RMK töötajatele mõeldud traditsiooniline jõuluvastuvõtt toimub 20. detsembril meie oma ruumides. Vastuvõtu kuluks oleme eelarvestanud umbes 25 eurot töötaja kohta, millest töötajapoolne panus on 10 eurot," räägib RMK kommunikatsiooniosakonna juhataja Mari-Liis Kitter. RMK-s on ametis 800 töötajat.

Eesti Energia korraldab kolm pidu

Eesti kõige väärtuslikum riigifirma Eesti Energia oma pidude maksumusi ei avalikusta. Ka ei maksa energiaettevõte töötajatele jõulupreemiat. „Eesti Energias on kasutusel tulemustasusüsteem, mis tähendab, et töötajad saavad tulemustasu lähtuvalt tööeesmärkide täitmisest," ütleb firma pressišeff Eliis Vennik.

Ülekontsernilist jõulupidu Eesti Energias ei toimu. „Tähistame traditsiooniliselt uue aasta saabumist jaanuaris, nii ka seekord. Kuna meie töötajaskond asub geograafiliselt eri paigus, toimub samal ajal paralleelselt kolm üritust: üks Tallinnas, teine Narvas ja kolmas Jõhvis. Tallinnas esineb The Sun, Jõhvis Rock Hotell ja Narvas Rhapsody Queen.  Pidude eelarvet me ei avalikusta. Kuna 2014. aasta on Eesti Energia jaoks sünnipäeva-aasta - tähistame 75. Juubelit -, siis on ka Energiarahvapidu aasta ühe tippsündmusena juubeliteemaline," kirjeldab Vennik tulevasi pidusid.

Eesti Postis ei ole üleettevõttelist jõulupidu või uue aasta pidu planeeritud, sest novembri keskel tähistab Eesti Post oma sünnipäeva aastakonverentsiga, millele järgneb ka meelelahutuslik pidu. „Jõuluüritused korraldab iga üksuse juht ise, arvestades oma töötajate soove ja toredaid mõtteid. Olgu selleks siis jõuluhõrgutiste nautimine või meeleolukas üritus. Sageli tehakse jõuluüritus koos asjalikuma osaga: päeval võetakse kokku mööduv aasta ning piilutakse uue aasta plaane, õhtul tähistatakse saabuvaid jõule," annab Eesti Posti väliskommunikatsiooni juht Kadri Tonka.

„Üleüldist preemiate maksmist Eesti Postis ei toimu. Lähtume tasustamisel ettevõttes kehtivast palgasüsteemist, mille kohaselt maksame ametikohast lähtuvalt lisaks põhipalgale ka tulemustasu," lisas ta.

Väetite hooldajatele esineb Meie Mees

Sotsiaalministeeriumi haldusalas tegutseva riikliku hoolekandefirma AS Hoolekandeteenused infojuhi Kadri Lehenurme sõnul toimub ettevõtte aastalõpupidu 19. detsembril Tartus, Teaduskeskuses AHHAA. „Peost võtab osa ligikaudu 500 inimest ja selle korraldamiskulu on 10 000 eurot. Traditsiooniliselt tunnustame seal oma ettevõtte parimaid töötajaid ja kuulutame välja aasta kõige leidlikemate projektide konkursi „Leidlik Lahendus 2013" võitjad. Lisaks saavad peost osavõtjad jälgida põnevat teadusteatri etendust. Esinevad nii meie oma Sõmera Kodu ansambel Sinine Tulp kui Meie Mees," kirjeldab Lehenurm reedese peo programmi. AS Hoolekandeteenuste juhatuse esimees Maarja Mändmaa lisab, et tulemustasude maksmine sõltub aasta majandustulemustest ja neid ei ole täpsemalt teada enne uue aasta algust. „Juhatuse tulemustasu üle arutab nõukogu aga üldse alles järgmise aasta mais, kui majandusaata aruanne on auditeeritud ja üldkoosoleku poolt kinnitatud," lisab Mändmaa.

Estonian Air ei maksa samuti jõulupreemiat. See-eest ootab töötajaid ees õhtusöök. „Estonian Airi töötajad on ettevõtte ümberpööramisel ja restruktureerimisel teinud väga head tööd. Seepärast korraldab lennufirma oma töötajatele ühise õhtusöögi, mis toimub ühes Kadrioru kohvikus. Osa kuludest kannavad töötajad ise. Ettevõte tasub toitude eest, täiendavad kulud on iga töötaja enda kanda. Õhtusöögile on palutud jõululaule esitama tublidest tudengitest koosnev väike kollektiiv," kirjeldab riikliku lennufirma esindaja Ilona Eskelinen tulevast „istumist".

Elron korraldas koosviibimise juba detsembrikuu alguses. Ettevõte turundusjuhi Norbert Kaareste sõnul on Elron igal aasta detsembrikuu esimesel nädalal korraldanud oma töötajatele jõulupeo. „Käesoleval aastal toimus see Veski Kõrtsis Tallinnas. Peo orienteeruv kulu oli ligikaudu 3000 eurot," rääkis Kaareste. Ta lisas, et neil on kombeks iga kvartali lõpus premeerida oma parimaid ning ka sel korral valis ettevõte välja kvartali parima rongijuhi, klientiteenindajad, koristaja ja tehniku. „Kvartali parim töötaja pälvib mitterahalise preemia. Üleüldist jõulu- või aastapreemiat Elron oma töötajatele ei maksa," märgib riigifirma esindaja.

Väikesadamad ja lennujaam piirduvad 5000-eurose peoga

Majandusministeeriumi haldusalas tegutseva AS Saarte Liinide juhatuse esimees Villu Vatsfeld ütleb, et ettevõte paikneb kokku kuues maakonnas ja suurt jõulupidu nad ei pea. „Üldjuhul toimub juhatuse vastuvõtt, kuhu kutsutakse allüksuste juhid ja sadamakaptenid ning nii ka sel aastal. Sadamad korraldavad lõunasöögid oma töötajatele. Juhatuse vastuvõtt toimub sel aastal Kuressaare Kuursaalis. AS Saarte Liinide kõigi jõuluürituste maksumus jääb kokku umbes 5000 euro suurusjärku," räägib Vatsfeld.

Ta lisab, et juhatuse liikmetele jõulupreemiaid ei maksta. „Töötajate jõulupreemia selgub majandustulemuste baasil ja on jäänud 200-300 euro piiresse, kõigile makstakse ühesugune summa." Tallinna Lennujaam korraldab aastalõpupeo koos tütarfirma Tallinn Airport GH. „Ühisürituse toimumisse panustavad ka kõik töötajad, kes soovivad peol osaleda, lunastades peole pääsme. Kulutused peo korraldamisele kannavad Tallinna Lennujaam ja Tallinn Airport GH ühiselt ning sel aastal on Tallinna Lennujaama orienteeruv kulu sündmusele 5000 euro ringis. Aastalõpupeo programmi on koostanud üritusturundusettevõte Kuusk OÜ ja sisaldab mitmeid ühistegevusi. Tantsuks mängib ansambel Onud," räägib riigifirma kommunikatsioonijuht Margot Holts. Tulemustasude maksmine otsustatakse lennujaamas märtsis pärast aastatulemuste kinnitamist.