Mullu novembris hakkas üks anonüümsust soovinud Eesti kodanik Moskvast järjepanu kõnesid saama, kus investeerimisplatvormi trade.com esindaja lubas nendega kaubeldes suurt tulu teenida. Kümnest tehingust seitse on edukad ning raha kasvab mühinal!

Eestlane küll loobus pakkumistest, kuid ükskord õnnestus tülikal telefonimüüjal potentsiaalne klient arvuti tagant tabada ning kiirelt kauplemisplatvormi esitlus korraldada. Eestlase teadmata toimus ühtlasi ka tema kliendiks registreerimine kaupleja juures.

Trade.comi esindaja demonstreeris väga innukalt, kuidas kliendi raha kasvama hakkab. Lõpuks nõustus eestlane välja käima 100 eurot, et seda imet näha. „See oli viga, sest pärast seda hakkas raha kaduma nagu musta auku,“ tunnistas ta. Raha kasvatamisest ei olnud juttugi. Kahe nädalaga oli kadunud 5000 dollarit. „See on nii muljetavaldav tulemus, et võttis hämmingust sõnatuks,“ lisas ta.

Kaotus paisus suureks, kuna esialgu õnnestus kauplejal 100 euroga siiski paar positiivset tehingut teha, mis tekitas kliendis usalduse ning ta investeeris süsteemi veel 1000 eurot. Ka selle summaga õnnestus kauplejal natuke lisa teenida, kuid siis tehti juba tehing, mis võttis hetkega 1800 eurot. See oli esimene suurem kaotus, mille peale teatati, et see on väike mure ning see teenitakse tagasi. Kuid positiivne tehing sõltub juba sellest, kui palju klient neile raha juurde annab.

Enam kui kuu vältel toimus analoogne kliendi ja kaupleja vaheline vägikaika vedamine, kus esimene ootas, et kahjumist saaks kasum ning teine aga nõudis selle tootmiseks pidevalt raha juurde. Lõpuks piiras klient oma kahjumi ära – 5000 USA dollarit oli piisav summa, et tõestada, millise firmaga on tegu. Sellele vaatamata jätkus telefoniterror ja pidev raha küsimine. Eestlane enam kõnedele ei vasta.

Eestlane on nördinud, kuna investeerimisfirmal oli teada, et ta on varem kauplemisega tegelenud ning neil oli olemas ka tema meiliaadress. Teda huvitab, kes lekitas või varastas andmeid? Ta usub, et see, kuidas tema isikuandmed trade.comile sattusid, ei saa legaalne olla.

„Kusagil on koht, kus andmeid ei säilitata turvaliselt ja see häirib mind väga. Kui praegu läksid kohtaktandmed, siis tulevikus võivad minna juba muudki andmed,“ märkis ta. Eestlase sõnul tegi trade.com ta kliendiks vägisi ja petuga ning ta on antud juhtumi osas pöördunud finantsinspektsiooni poole.

Finantsinspektsioonile teadaolevalt opereerib Safecap Investments Ltd veebilehte trade.com. Selle kaudu saab avada kauplemiskonto ja alla laadida kauplemisplatvormi võimendusega kauplemiseks. Safecap Investments Ltd on Küprosel tegevusloa saanud investeerimisühing, kellel on piiriüleselt õigus osutada investeerimisteenuseid Eestis.

Finantsinspektsioon teeb antud kaasuse puhul koostööd investeerimisteenuse osutaja asukohariigi järelevalveasutusega.