Vastus sellele küsimusele on tegelikult väga lihtne. Dava Foods ostis HKScanilt munaäri ehk tootmise, kuid õigused Talleggi kaubamärgile kuuluvad endiselt HKScanile, kes kasutab seda oma linnulihatoodete kaubamärgina.

„Ostutehingu käigus lepiti kokku see periood, mil Dava Foods Talleggi kaubamärgi kasutamisest peab loobuma ja seetõttu tuli ettevõte turule uue kaubamärgiga. Dava Foods ei saa kasutada teisele ettevõttele kuuluvat kaubamärki,“ selgitas ettevõtte pressiesindaja Karin Väljamäe.

Ettevõtte ei muretse, et kaubamärgi vahetus võiks munade müügile kuidagi halvasti mõjuda, vaid pigem vastupidi, loodetakse kasvu, sest ootuste kohaselt peaks uus kaubamärk ja pakendite kaasajastamine mõjuma uudsena ja toetama ettevõtte eesmärki oma turuosa laiendamisel. Hetkel on see 40 protsenti Eesti aastasest munatoodangust.

Spetsialist prognoosib edu

Marketingi Instituudi juhataja Anu-Mall Naaritsa sõnul on täiesti mõistetav, et Dava Foods loobub Talleggi kaubamärgist. „Loomulikult võtab uue munamärgi tutvustamine aega ja raha, kuid arvestades Dava Foodsi poolt siia investeeritud summat, jõulist avakampaaniat ning eestlaste uuendusmeelsust, võib eeldada, et tuntus ja huvi saavutatakse kiiresti,“ peab Naarits tõenäoliseks, et taanlasi saadab edu.

Nagu eelpool mainitud, siis ei kao Talleggi kaubamärk täielikult, vaid HKScan jätkab seda linnulihatoodete kaubamärgina. „Võib ju küsida, et kas nimi Tallegg, mis viitab otseselt munadele, on just kõige täpsem linnuliha toodete puhul, kuid nii tuntud ja tunnustatud kaubamärgi puhul nagu seda on Tallegg, ei tekita see tavatarbijas küsimust,“ leiab Naarits.

Dava Foods Estonia on Eesti suurim munatootja, kes toodab päevas üle 250 000 ning aastas kokku ligi 95 miljonit kanamuna. Dava Foodsile kuulub Tallinna külje all Lool Eesti suurim farm kaheksa kanalaga, milles hetkel on kokku 330 000 kana.

Taust

Dava Foods ostis 2015. aastal HKScan Estonia AS-le kuulunud Koks Munatootmine OÜ, liites selle Muna Foods OÜ-ga. Alates 2016. aastast võttis ühinenud ettevõte ärinimena kasutusele Dava Foods Estonia AS.

Dava Foods gruppi kuulub kaheksa ettevõtet kus toodetakse kokku orienteeruvalt 1,5 miljardit muna aastas. Ühtekokku haldab Dava Foods ligi 5 miljonit kana. Ettevõtte peamiseks tegevusalaks on värskete kanamunade tootmine, pakendamine ja distributsioon, samuti keedetud ja pastöriseeritud munatoodete ja munasegude valmistamine.

Grupile kuulub seitse pakkimis- ja kolm tootmisettevõtet Taanis, Rootsis, Soomes, Norras ja Eestis. Ettevõtte prognoositav käive 2016 aastal on 180 miljonit eurot.