Kuna valitsus paneb sel nädalal paika riigieelarve koostamise strateegia, mille põhjal tuleva aasta eelarve hiljem ka koostatakse, otsustas Keskerakond omapoolsed ettepanekud rahandusministeeriumile võimalikult varakult saata, et valitsus nendega kohe ka jooksvalt arvestada saaks, teatas riigikogu Keskerakonna fraktsioon.

Tavaliselt esitatakse riigieelarve esialgne plaan riigikogule sügisel ning alles seejärel on fraktsioonidel võimalik esitada omapoolseid muudatusettepanekuid.

"Opositsiooni ettepanekud lükatakse siis aga tihtipeale tagasi põhjendusega, et ideed tulid liialt hilja ning enam ei ole võimalik nii põhimõttelisi muudatusi ette võtta. Kiirkorras läbikoputatud eelarvesse pääsevad vaid väga kosmeetilised muudatused ning meie hinnangul tuleb parema eelarve koostamiseks põhjalikumalt kaasata ka opositsiooniideid," põhjendas fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Seetõttu esitas riigikogu Keskerakonna fraktsioon Simsoni sõnul oma prioriteedid järgmise aasta riigieelarvele juba praegu, riigieelarve strateegia koostamise ajal.

Keskfraktsiooni esitatud muudatusettepanekute hulka kuuluvad mitmed valdkonnad, mille muutmise eest on erakond aastaid aktiivselt seisnud. Taoliste ettepanekute hulka kuuluvad näiteks tulumaksuvaba miinimumi jätkuv tõus, omavalitsuste tulubaasi kasvatamine ning põllumeestele maksimaalse üleminekutoetuse maksmine.

„Lisaks teeme valitsusele ka ettepaneku mõned maksutõusud ära jätta. Me teame, et selle aasta 1. veebruarist tõusid kütuseaktsiisid. Samuti on paika pandud aktsiisi tõstmine 2017. ja 2018. aastaks. Praeguses majandusolukorras mõjub selline muudatus selgelt negatiivselt ning ei aita kaasa suurema majanduskasvu saavutamisele," leidis Simson.

"Seetõttu tuleks järgmise aasta kütusaktsiisi tõusust loobuda. Sarnast negatiivset mõju omab ka turismisektorile majutusasutuste käibemaksu tõstmine, mis kuidagi ei aita kaasa antud sektori konkurentsivõimele," lisas ta.

Ühtlasi lisas Simson välja koolilõuna toetuste kasvatamise ja riikliku matusetoetuse täies mahus kasvatamise.