Majandusminister asus toetama Tallinki ja sellega seotud firmade seisukohta kasiinoreeglite õgvendamise suhtes, mille järgi võiks lubada pisemad hasartmängumasinad sarnaselt merel kehtivate reeglitega ka maismaa poodidesse ja baaridesse.

„Põhjendatud ei ole Eesti hasartmängukorraldajate liidu ja sotsiaalministeeriumi ettepanek kaotada reisilaevadel erisused ja kehtestada samad tingimused, nagu hetkel kehtivad maismaal. Sellega seataks Eesti laevaoperaatorid põhjendamatult ebavõrdsesse olukorda võrreldes näiteks Soome ja Rootsi laevaoperaatoritega,” kaitses Juhan Parts rahandusministeeriumile saadetud kirjas Tallinki ärihuve ja lisas, et niimoodi võivad laevaoperaatorid Eesti lipu alt sootuks ära minna. Mida siis teha? „MKM toetab põhimõtteliselt hasartmängu korraldamise reeglite ülevaatamist laiemalt ning leiab, et kaaluda tuleks täna reisilaevadel kohaldatavate reeglite laiendamist ka maismaa mängukohtadesse, kui teiste riikide praktika näitab, et piiratud panuste ja võitude süsteemi rakendamine aitab hasartmängusõltuvust ennetada,” kirjutas minister Parts.

Laeval võivad kasiinod tegutseda märksa mõnusamates tingimustes: automaadid ei pea paiknema ühes, eraldi sissepääsuga ruumis, nende arv ei ole kindlaks määratud ja firma ei ole kohustatud kontrollima mängijate vanust ega kuulumist kasiinokeelu nimekirja.

Riskirühm naabritest suurem

Ministri ettepanek ei meeldi hasartmängusõltlaste nõustamiskeskusele (HNK). „Meie riskirühm on suurem kui Soomes või Rootsis,” ütles nõustamiskeskuse juhatuse liige, psühholoog Pille-Riin Kaare. HNK leiab, et mängukohtadele kehtestatud piirangute leevendamine oleks väär ja kontrollimatu mängimise võimalus seaks mängusõltuvuse ohtu ka lapsed.

Hasartmängukorralduse reeg-lite lõdvendamisega ei olnud päri ka rahandusminister Jürgen Ligi. „Antud juhul on kaheldav, kas saadav tulu korvaks hasartmänguvõimaluste lisandumisega tekkida võiva sotsiaalse kahju, isegi kui järgitakse vastutustundliku mängimise põhimõtteid, kehtestades täiendavaid piiranguid,” kirjutas Ligi hasartmängumaksust tulu teeniva Eesti olümpiakomitee presidendile Mart Siimannile saadetud kirjas.

Kasiinode mängureeglite lihtsustamisele on vastu isegi Eesti hasartmängukorraldajate liit (EHKL). „Tänased kasiinoettevõtjad ei pea seda ideed mõistlikuks, sest meil kõigil on lapsed ja me ei taha näha neid automaate kaubanduskeskustes, kus lapsed oma lõunaraha võib-olla maha mängiks,” ütles EHKL-i juhatuse esimees Tõnis Rüütel.

Ministeerium: valesti tõlgendate

•• Rahandusministeeriumi ja nii hasartmängukorraldajate kui ka mängusõltlastega tegelejate organisatsiooni kriitika osaliseks saanud majandusministeerium kinnitas Eesti Päevalehele, et minister Juhan Partsist on

valesti aru saadud.

•• „Ministeeriumi eelistus on olemasoleva olukorra säilitamine regulatsioonis, kuna meie andmetel ei ole teaduslikke uuringuid, mis selle muutmist põhjendaks. Kui aga kindel soov on maismaal ja merel regulatsioon ühtlustada, siis võiks pigem võib-olla kaaluda merel lubatud erisuste laiendamist ka maismaale,” vahendas majandusministeeriumi avalike suhete spetsialist Gea Otsa oma tööandja seisukohta.