Norra kalakasvatuse portaal iLaks.no kirjutas, et nafta hind on Norra kroonides kukkunud juba nii palju ja lõhe hind tõusnud, et ühe tavasuuruses 4,5 kilogrammine kala maksab rohkem kui barrel naftat.

Läinud nädalal üleilmsel meretoidu turukonverentsil Miamis oldi üksmeelel, et tänavu on oodata väga madalat pakkumise kasvu. See toob kaasa kõrgemad hinnad, kirjutab Undercurrentnews.com.

Kontali Analyse prognoosis, et tänavu väheneb lõhetoodang 2-3% seoses kasvatuse vähenemisega Norras ja Tšiilis.
Üks osaleja ütles, et hinnad võivad järsult tõusta nagu 2009-2010, kui järsk toodangu vähenemine tõi kaasa lõhe hinnaplahvatuse.

8. jaanuaril maksis Norra lõhe 70 Norra krooni kilogrammist, mis on 30-aasta kõrgeim hind.

Tšiilis ei ole ükski lõhekasvataja teeninud kasumit alates 2014. aasta teisest kvartalist. Tšiili tänavune toodang võib kukkuda 7-12%.

„Tšiili kasvatajad kaotavad palju raha,“ ütles Marine Harvesti Ameerika müügidirektor Gianfranco Nattero. „Ei ole jätkusuutlik kaotada dollar kilogrammilt, mis on jämedalt võttes nende kahjumitase.“

Kuigi Venemaa impordiembargo sulges Vene turu uksed Norra kalakasvatajatele, avas see uksed Tšiili omadele. Siiski ei ole Tšiili tootjaid Vene turul suur edu tabanud, seal on kanda kinnitanud hoopis Fääri saartel kasvatatud lõhe. Tšiili lõhefarmereid rõhub ka mure Brasiilia majanduse käekäigu pärast.