"Loode-Altand on Eesti kaugpüügilaevastikule üks peamisi kalapüügipiirkondi," ütles NAFO aastakoosolekul keskkonnaministeeriumi esindanud kalavarude osakonna juhataja Ain Soome. "Eesti avamerepüügi olulisemad kalaliigid on seal krevett, süvalest, meriahven ja rai ning võrreldes selle aastaga järgmise aasta kalapüügivõimaluste osas suuri muutusi ei toimunud."

Soome sõnul vähenes ainsana süvalesta kvoot, sest selle varud ei ole plaanipäraselt taastunud. "Kuid vähendamine toimus vastavalt 2003. aastal kokku lepitud taastusplaanile, seega on 2007. aasta süvalesta kvoodiks 16 000 tonni ja Eesti osa on sellest on 321 tonni," ütles Soome.

Järgmise aasta krevetipüügi võimalus on endiselt 1667 püügipäeva (piirkonnas 3M) ja 245 tonni (piirkonnas 3L). Meriahvena ja rai püügivõimalused on vastavalt 1571 ja 576 tonni.

Aastakoosolekul otsustati alates järgmise aasta algusest kuni 2010. aasta lõpuni kalapüügiks sulgeda neli tundlikku mereala. "Tegemist on veealuste mäestikega, mille suhtes rakendati juba mullu täiendavat teadusandmete kogumise programmi," täpsustas Soome.

Koosolekul võeti vastu ka mitmeid meetmeid, mis tõhustavad kontrolli kalalaevade tegevuse üle. Raskete rikkumiste ilmnemisel peab laev viivitamata sadamasse pöörduma, kus alustatakse üksikasjaliku uurimisega.

NAFOs on 13 liiget, nende hulgas ka Euroopa Liit. Eesti osaleb organisatsiooni töös Euroopa Liidu delegatsiooni koosseisus, kujundades koos teiste EL liikmesriikidega ühised EL seisukohad läbirääkimisteks teiste NAFO liikmesriikidega.

NAFO püügipiirkonnas oli 2005. aastal püügil 9 laeva, püüti 12 290 tonni krevette ning selliseid väärtuslikke põhjaliike nagu süvalest, rai, meriahven.