Kuigi ettevõtted kasutavad üha enam loosimiskampaaniaid oma toodangu tuntuse tõstmiseks, peab Ösel Foodsi kommertsdirektor Heiki Tuul Eestit tabanud loosimishullust hetketrendiks ning kahtleb kampaaniate pikemaajalises efektis. Heiki Tuule arvates avaldavad säärased loosimiskampaaniad ettevõtte läbimüügile vaid lühiajalist mõju.

Tuule sõnul on loosimishullus kõigest hetketrend. “Viimasel kahel aastal on turu võitmiseks tehtud meeletuid kulutusi,” lausus Tuul. Ma loodan, et selline kulutamine hakkab nüüd vaikselt ära kaduma, lisas ta.

Gruuvi karastusjooke tootev Ösel Foods viis läbi kampaania, mille peaauhinnaks olnud 250 000-kroonine Mercedes loositi välja möödunud nädalal. Tuule sõnul ei saavutatud kampaaniaga jookide läbimüügi kasvu. “Viletsate suveilmade tõttu jäi sajaprotsendiline efekt saavutamata, küll aga aitas see ära hoida läbimüügi languse juulis-augustis,” märkis Tuul.

Saku Õlletehasel on käimas korgimäng, kus kuni 2000 inimest võib võita 1000 või 500 krooni eest koduelektroonikat. Saku Originaali läbimüügi kasvuks loodab õlletehas kampaania käigus 35–40 protsenti. Saku Õlletehase suhte- ja teabekorraldusjuht Ruth Roht kinnitas, et kampaania eesmärk ei ole siiski suurenenud müügi abil palju teenida, vaid toote tuntuse tõstmine pikema aja jooksul.

AS-i Eesti Coca-Cola Joogid müügi- ja turundusdirektori Vladimir SapoÏnini kinnitusel tasuvad loosimiskampaaniad ennast kuhjaga ära. “Kui pärast kampaaniat läbimüük ka väheneb, siis kunagi ei lange see tagasi kampaaniaeelsele tasemele,” ütles SapoÏnin.

AS-i Leibur müügidirektori Heiki Põhi sõnul on ettevõte tänavu kampaaniatesse investeerinud 2,2 miljonit krooni ning see summa loodetakse kasudega tagasi teenida.

Põhi sõnul on kampaania peamine eesmärk ikkagi toodete tuntuse tõstmine. Viimane Leiburi loosimiskampaania, mille peaauhinnaks on Opel Astra, toob tema arvates kaasa 10-protsendilise läbimüügi kasvu.