Maareformi seaduse kohaselt vähendatakse maaomaniku peres lapse sündimise korral maa erastamishinda kuni 25000 krooni võrra, kusjuures see soodustus rakendub ka tagantjärgi pärast ostu-müügile­pingu sõlmimist. Kui laps sünnib pärast maa erastamise ostu-müügilepingu sõlmimist ja maa hind on juba täielikult tasutud, võivad lapsevanemad esitada maa erastamist korraldanud maavanemale avalduse enammakstud summa tagasisaamiseks, teatas rahandusministeerium.


Seni on lapsesoodustusi tagasi makstud EVP-des. Kuna erastamisväärtpaberite kasutamise tähtaeg lõpeb käesoleva aasta lõpus, saab lapsevanem edaspidi enammakstud summa tagasi rahas, mitte EVP-des.


Tähtajalisi piiranguid lapsesoodustuste rakendamisele kehtestatud ei ole. Seega võatavad maalvalitsused ka pärast 1. oktoobrit endiselt lapsevanematelt vastu avaldusi lapsesoodustuste kasutamiseks. Erinevus varasemast korrast seisneb üksnes selles, et nüüd peavad lapsevanemad erastamisväärtpaberiarve numbri asemel teatama oma pangakonto numbri, millele nad soovivad tagastatava summa kandmist.


Enamtasutud summasid hakatakse rahas välja maksma 2007. aastal. Avalduse esitamisega on seega mõtet kiirustada ainult neil lapsevanemail, kes soovivad kiiret tagasimakset erastamisväärtpaberites, et viimased seejärel kohe ära müüa.