Alkoholile kuluva rahaga saab tegelikult ringi käia hoopis huvitavamalt. Näiteks võib selle abil saada miljonäriks. Kuidas on see võimalik?

Oletame, et 30ndates aastates katseisik Raul otsustab alates tänasest õllejoomise lõpetada ning paigutada vabaks jäänud raha tähtajalisele hoiusele. Raul keskmise eestlasena tarbis 7,25 liitrit õlut kuus (87 liitrit õlut aastas) ning ta kulutas sellele iga kuu 13,20 eurot. Õllele kulunud raha arvutamisel on lähtutud, et Raul joob Saku Originaali mille 0,5l purgi hind on 0,91 eurot.

Kuna Raul soovib lisaks õllele piirata ka kange alkoholi tarbimist, otsustab ta hoiusele paigutatavat rahasummat suurendada täpselt poole võrra – so 26 eurole. Niisiis teeb ta järgmise 10 aasta jooksul hoiusele igakuiselt 26 eurose sissemaksu. Pankade hoiuse intressid on madalad 0-1%, seega otsustab Raul teha koostööd ühe kodumaise Hoiu Laenuühistuga, mille hoiuselt makstav intressimäär on 5%. Kümne aasta pärast vaatab Raul oma pangakontot ning seal on 4000 eurot. Muljetavaldav?

Proovime midagi muud. Oletame, et Raul otsustab loobuda tähtajalisest hoiusest ning investeerida oma raha igakuiselt laenuturule (Bondora, Omaraha). Madala riskitasemega laenude intressid jäävad vahemikku 17-20%. Kui nüüd 10 aastat järjepidevalt panustada, vaatab Raulile 10 aasta pärast kontol vastu number 9000 eurot.

Kui jätkata veel 25 aastat, saab Raul oma pangakontot vaadates rõõmustada, kuna sinna on kogunenud 1 miljon eurot. Arvutuses inflatsiooni arvestatud ei ole.

Seega ei olnud vaja muud, kui loobuda mõnest pahest, oodata 35 aastat ning nautida rahulikku vanadusepõlve. Elagem tervislikult.