David Lee Edwards on aga üks markantsemaid näiteid sellest, kuidas suur raha sattus väga vale inimese kätte.

Davidi tõus oli väga filmilik. 2001. aastal oli ta 46-aastane ning oli veetnud kolmandiku oma elust trellide taga. Nüüd sai ta kätte vallandamisteate, ta oli varsti nii vaene, et ei suutnud oma kihlatule Shawna Madduxile osta isegi lõunasööki McDonaldsis. Ta laenas sõbralt raha, et saaks oma elamisse tagasi veevarustuse ning viis Shawna välja veidi kenamasse söögikohta. Üle pika aja tundis ta end hästi ning nad otsustasid muuhulgas osta 7 dollari eest Powerball loterii pileteid. Selle jackpot oli tõusnud 280 miljonile dollarile.

Õhtul said nad šoki, kui osutusid üheks neljast võitjast. Võiduks kujunes 73,7 miljonit dollarit. Edwardsile anti võimalus - kas võtta 2,9 miljonit välja igal aastal 25 aasta jooksul või tehakse ühekordne väljamakse 27 miljonit. Finantsasjatundjad oleks seda meelt, et kasutada võiks just viimast varianti, sest 27 miljoni pealt on 25 aastaga võimalik teenida kenakest  kasumit. Ka Davidile tehti finantsplaan, mis võimaldanuks tal teenida intressidelt 85 000 dollarit kuus. Pole paha? Härra Edwards otsustas aga teisiti.

USAs on kombeks, et lotovõitjatega tehakse intervjuusid, nad esinevad avalikkuse ees. Edwardski pidas kõne, kus ütles muuhulgas: „Võtan selle vastu tagasihoidlikkusega. Ma tahan selle rahaga ümber käia nii, et sellest jätkuks nii mulle, mu tulevasele naisele, tütardele kui ka tulevastele põlvedele."

Tohutud kulutused ja vaesus

Pärast nende sõnade ütlemist võttis Edwards kohe 200 000 dollarise laenu (võiduraha ei olnud ta veel kätte saanud) ning sõidutas oma sõbrad Las Vegasesse võitu tähistama. 200 000 kulus ära kuue päevaga.  Siis ostis ta 1,5 miljoni dollarise maja Palm Beach Gardenisse, Floridasse. Miljoni eest ostis ta hunniku luksusautosid, mille seas oli 90 000 dollarit maksnud Dodge Viper ja 200 000 dollarine Lamborghini Diablo. Ta ostis nii palju autosid, et naabrid hakkasid kurtma, et paik näeb välja nagu suur automüügiplats.

Kulutamine aga alles algas. Mõned väljaminekud:

600 000 dollarit - veel üks kodu Californiasse

1 900 000 dollarit - isiklik lennuk

80  000 dollarit - kuldkell

160 000 dollarit - sõrmus

30 000 dollarit - plasmateler.

4 500 000 dollarit - fiiberoptika paigaldamise ettevõte.

Lisaks kolm võidusõiduhobust, limusiiniäri, 200 keskaegsest mõõgast koosneva kollektsiooni.

Kolme kuuga kulutas mees 3 miljonit, aastaga 12 miljonit.

Võib-olla ei olekski asi nii hulluks kujunenud kui Edwards ja tema naine Shawna ei oleks hakanud kasutama narkootikume. Nii juhtuski, et vaid mõne aja pärast elasid nad renditud laohoones, kus asusid ka Edwardsi autod. Veel edasi ning Edwardsil oli Bank of America ees tekkinud 50 000-dollarine krediitkaardivõlg. Lisaks võlgnes ta 50 000 dollarit kinnisvaramaksu. Paar läks lahku ning autode asemel elas David nüüd samas laohoones omaenda prügi keskel.

Eelmisel nädalal suri David Lee Edwards puruvaese ja üksikuna. See on üks markantsemaid näiteid sellest, kuidas suured summad tavalisi inimesi hulluks ajavad.

Vaata fotosid Davidist ja tema elust siit.