Eile teatas Eesti suurima ehitusmaterjalide tootja Krimelte emafirma Wolf Group, et omandas 40% osalust Brasiilia tootmisettevõttes Elasteq do Brasil. „Kõiki asju ei ole võimalik üle mere vedada. Meie tooteportfellis on piisavalt tooteid, mis vääriks paremat väljundit, kus oleks suurem turg,” põhjendas ligi 50 riiki ehitusmaterjale eksportiva Wolf Groupi juhatuse esimees Jaan Puusaag investeeringut. Edasimüüjate kaudu oldi Brasiilia turul juba 2009. aastast ja mullu müüdi üle miljoni euro väärtuses toodangut.

See, et Eesti taustaga ettevõte suudab tootmise üle suure lombi kolida, on siiski endiselt erandlik. Üldiselt kipuvad Ameerika mandritele laienema pigem IT-firmad. USA-s on kanda kinnitanud Eesti idufirmad Zero Turnaround, CrabCAD, Erply, Fortumo, Pipedrive ja Marineexplore. Tõsi, USA Georgia osariigis arendab pelletitootmist Eesti kapitalil põhinev Graanul Invest, kuid selle omanikud ei ole soovinud Eesti Päevalehele oma tegemisi lähemalt tutvustada.

Atraktiivne piirkond

Küsimusele, kas Lõuna-Ameerikas on teisi Eestiga seotud ettevõtjaid, ei osanud Puusaag üheselt vastata. „Vaat ei tea. Meiega paralleelselt tegutsevad tuntud ettevõtjad Indrek Prants ja Sven Mansberg,” nimetas Puusaag, aga ei osanud rohkem nimesid lisada. Prants ja Mansberg on koos Armin Kõomäega tuntud näiteks Säästumarketi keti loojate ja arvutitarvikuid müüva kaupluseketi Klick omanikena.

Ent Lõuna-Ameerikast huvituvate ettevõtete arv suureneb. EAS-i ekspordidivisjoni direktori Allar Korjase andmeil eksportis paari aasta taguse seisuga Brasiiliasse, Mehhikosse ja Argentinasse toodangut 11 Eesti ettevõtet, kelle müügitulu neist riikidest oli rohkem kui 100 000 eurot.