“Ära Argentinasse kohe peale viit,” laulis Eesti punkbänd Psychoterror kunagi. Kui vaadata suurte heas korras kesklinnakorterite praegusi hindu maailma pea- ja suurlinnades ning võrrelda neid sealse elukvaliteediga, osutub see päris heaks soovituseks. Neile, keda siinse eluga palju ei seo ja kes seal ei peaks sissetuleku pärast muret tundma.

Argentina pealinnas Buenos Aireses saab 150-ruutmeetrise kesklinnaelamu hinnaga umbes 20 000 krooni ruutmeetrist, näitab Global Porperty Guide’i andmebaas. Samasuguse korteri kuuüür oleks umbes 21 000 krooni. Sealse elukvaliteedi pealiskaudseks kiirhindamiseks saab kasutada näiteks UNDP inimarengu indeksit (võtab arvesse keskmist oodatavat eluiga, kirjaoskust ja haridustaset ning SKT-d elaniku kohta): Argentina on selles 38. kohal, Eestist ligi kümme kohta eespool.

Buenos Aires on kvaliteetkinnisvara hinna ja elukvaliteedi suhte poolest küll esirinnas, aga mitte päris esimene. Esimene on Tšiili pealinn Santiago, kus kesklinnakorterid on lausa uskumatult odavad: kui GPG-d uskuda, siis umbes 6000 krooni ruutmeeter. Inimarengu indeksis on Tšiili Argentinaga umbes samal tasemel ehk Eestist veidi eespool.

Tabeli tipp

Eeskätt tänu soodsale kinnisvarahinnale mahub etteotsa veel kolm Ladina-Ameerika linna: Colombia pealinn Bogota, Mehhiko pealinn Mexico City ja Costa Rica pealinn San Jose. Kanadas ja Rootsis on pealinnakorterid küll päris kallid (kesklinnas üle 50 000 krooni ruutmeeter), aga kõrge koht inimarengu edetabelis (vastavalt 4. ja 6.) tõstab needki riigid meie arvestuses esikümnesse. Esikümne piiril on Slovakkia pealinn Bratislava ja Ungari pealinn Budapest.

Tallinn on 85 linna seas, mille kohta Global Property Guide andmeid avaldab, 55. kohal. Eelviimane on Moskva, kus kesklinnakorterid on kohutavalt kallid, samal ajal kui inimarengu edetabelis on Venemaa alles 67. kohal. Linnade järjekorda panekuks on liidetud linna koht korterite kalliduse edetabelis ja riigi koht inimarengu indeksis.

Kui korterite ostuhindade asemel kõrvutada inimarengu indeksit üürihindadega, tõusevad lisaks juba nimetatud linnadele heale kohale ka Viin, Berliin ja Madrid ning Eesti kerkib 38. kohale.