Läti ametnikele on antud väga selged hoiatused, et kui riigis asuvate nurgataguste pankadega, mis tegelevad mittekodanikele teenuste pakkumisega, midagi ette ei võeta, siis võidakse kasutusele võtta meetmed.

USA administratsioon on väga tõsises mures Lätis lokkava rahapesu osas.

Läti poolt on vaibale kutsutud kaks poliitikut. Ainars Latkovskis (Seimi kaitse-, siseasjade ja korruptsioonivastase komitee juht) ning Solvita Aboltina (rahvusliku julgeolekukomitee juht). Nad kutsuti eelmisel sügisel Ameerikasse ning riigidepartemangu ja riigikassa ametnikud ütlesid otse, et Läti peab tegema suuri jõupingutsi.

„Ehkki riik on väike läheb teie finantssüsteemist läbi üks protsent kogu globaalsetest dollaritehingutest. Nende maht on sadu miljoneid dollareid. Te peate suutma selle kontrolli alla saada. Kuidas te seda teete on juba teie enda asi," vahendas Latkovskis USA ametnike sõnu.

Samade inimeste vahel on toimunud ka teine kohtumine.

Ei ole märkegi, et USA järgi jätaks. 5. jaanuaril arutati Läti väikepankade küsimust USA Kongressis. Üks kongressi liige Sheila Jackson Lee ütles, et kolm neist pankadest on seotud miljardi dollari röövimisega Moldovast. Lisaks on neil seos Venemaa poliitilise eliidiga.

„Ma kutsun administratsiooni ja kongressi üles uurima, kas endisi nõukogude liidu riikide väikepanku ei kasutada ametnike teadmata või neile teada olevalt terroristide rahastamiseks," ütles Jackson Lee.

Poliitilised seosed väikepankade ja poliitilise eliidi vahel ulatuvad aga Venemaalt kaugemale. Seoseid on näiteks ka Ukrainas.

USA surve ei ole aga senini avaldanud mingit mõju. See on imelik, sest USAl on mitmeid võimalusi Läti veel suuremaks survestamiseks. Näiteks panna käsi ette riigi liitumisele OECD-ga, mida Läti väga soovib. Läti territooriumil on ka sajad USA sõjaväelased ning suur hulk tehnikat. Kui jätkatakse räpase idaraha osas läbi sõrmede vaatamist, ei ole see just hea viis ütlemaks aitäh.

Veel üheks relvaks on võimalus lõpetada Deutche Bankis vahendusel dollari-maksete lubamine. See samm muudaks Läti väikepankade kasutamise mitte-kodanikele palju vähem atraktiivsemaks.

Juhuslikult avaldas Re:Baltica oma raporti samal päeval, mil seim kinnitas rahandus ja kapitaliturgude komitee esimehe Kristaps Zakulise tagasiastumispalve. Kes iganes teda asendab, saab peamiseks ülesandeks Valgele Majale tõestada, et Läti väikepangad on valgemast valgemad.