Eesti Energia on kogu Eesti elektrisüsteemi juhtimise üle viinud uude Tallinnas Kadaka teel asuvasse juhtimiskeskusse.

Ehituslikult keeruka juhtimiskeskuse hoone kogupindala on 5800 ruutmeetrit ning ühe ruutmeetri ehitusmaksumuseks kujunes ligi 7300 krooni. Juhtimiskeskusse seni paigaldatud seadmed maksavad kümneid miljoneid kroone.

Juhtimiskeskuse hoonetekompleksis asuvad ka Eesti Energia põhivõrgu laborid, avariibrigaadid ja sidesüsteemid.

Seni asus elektrisüsteemi juhtimiskeskus Eesti Energia peakorteris Tallinnas Estonia puiesteel.

Pro Kapital Latvija (PKL) pakub ka Lätis kuueprotsendilise intressimääraga eluasemelaenu kinnisvara soetamiseks Pro Kapitali kinnistutes. Läti pangad pakuvad eluasemelaene praegu kaks korda kõrgema intressimääraga.

Maksimaalne laenutähtaeg on 25 aastat ning programmiks on eraldatud krediidiressurssi viis miljonit Saksa marka.

Sama skeemi järgi annab Preatoni grupp laene ka Eestis.

Hansapanga gruppi kuuluv Läti Hansabanka alandas esmaspäeval eluasemelaenude intressimäära, ütles panga pressiesindaja Eliza Abele.

Dollarilaenude aastaseks intressimääraks kujuneb 11–15 protsenti ja eurolaenude intressimääraks 9–13 protsenti.

Seni oli Hansabanka dollarites väljastatud eluasemelaenude keskmine intressimäär 12–16 protsenti aastas ja eurolaenude intressimäär 10–14 protsenti.

"Võrreldes praegust krediidiriski möödunudaastase olukorraga, on näha klientide ostujõu ja kinnisvaraturu järk-järgulist stabiliseerumist," ütles Hansabanka juhatuse liige Viesturs Kulikovskis.

Kulikovskis ütles, et Hansabanka tahab laiendada tegevust kinnisvaralaenude turul ning suurendada hüpoteeklaenude osatähtsust 10 protsendini laenuportfellist.

Septembri lõpu seisuga oli Hansabanka laenuportfelli maht 74,8 miljonit latti. Hansabanka on varade mahult suuruselt kolmas pank Lätis.

Pankrotistunud EVEA Panga peahoone ostupakkumise võitis Sampo Kindlustus.

Sampo Kindlustuse juhatuse esimees Olavi Laido ütles, et Sampo sai positiivse vastuse möödunud nädalal. Laido sõnul töötavad lepingu kallal juristid ning protsess peaks lõpuni jõudma kuu aja jooksul.

Sampo Kindlustuse pakkumine oli ligikaudu 50 miljonit krooni, täpset summat pooled ei avalda.

Laido sõnul pole lõplik investeeringute maht veel teada, kuna raha nõuab ka IT-süsteemi ülesehitamine.

"Igal juhul tuleb Sampo Kindlustusse tuua uut raha ning me teeme summa selgitamiseks tööd," sõnas Laido.

EVEA Panga peahoone asub Tallinna kesklinnas Stockmanni kaubamaja vastas. Hoone valmis möödunud aasta suve lõpul, vahetult enne EVEA Panga pankrotistumist.

Tallinna linnakohtu täitevosakond müüb enampakkumisel viiekorruselise tootmis- ja büroohoone Suur-Sõjamäe tänaval alghinnaga 39,3 miljonit krooni.

Täitevosakonna esindaja ütles, et enampakkumisele tulev hoone aadressil Suur-Sõjamäe 14 B asub Dvigateli tehase territooriumil.

Hoone suletud netopinnaga 28 474 ruutmeetrit, asub 3819-ruutmeetrisel kinnistamisel oleval maatükil. Enampakkumine toimub 8. novembril.

Järva tarbijate ühistu avab 16. novembril Paides esimese väljapoole Tallinna ehitatud Maksimarketi.

Järva tarbijate ühistu juhataja Tõnu Uibopuu ütles, et 2550-ruutmeetrise üldpinnaga kauplusehoone maksumuseks kujunes ligikaudu 18 miljonit krooni. Sellele lisanduvad veel sisseseade ning kaupluse ümbruse korrastamisega seotud kulud.

Uibopuu sõnul ehitati Paide Maksimarket sisuliselt ühistu enda vahenditest. Ühistu plaanis kaupluse tasuvusajaks viis aastat, kuid see kujuneb ilmselt pikemaks, lisas ta.

Paide Maksimarket kuulub Järva tarbijate ühistule. "Kasutame kaubamärki ja püüame järgida Maksimarketi põhimõtteid," lausus Uibopuu. Maksimarketi kaubamärgi all tegutseb Tallinnas kolm kauplust.

Kaitsejõududude kasutuses oleva Tallinna Maleva tänava elumaja garantiiremont läheb maksma umbes 80 000 krooni. "Korterites on pärast esimest kütteperioodi tekkinud pragusid ja muid pisivigu, mis on normaalne. Me loodame need lähemal ajal likvideerida," ütles hoone ehitanud AS Merko Ehituse objektiinsener Eiki Rump.

Rumbi sõnul on praod tekkinud erinevate materjalide kokkupuutel, kuna esimese kütmise järel materjalid kuivavad.

"Majas on kokku 71 korterit, millest pisiremonti vajavad umbes 20," sõnas Rump. Ta lisas, et see on uute majade puhul täiesti tavaline. Korterites parandatakse peamiselt seintesse ja lagedesse tekkinud pragusid, murenenud kahhelkivisid ning ära vajunud uksi ja aknaid. Inseneri hinnangul on üheks vigade põhjuseks ka enne Merko Ehitust majaga alustanud ehitaja vead, kuna mitmes kohas on küttesüsteemid valesti paigaldatud. Maleva 1 asuv maja, kus elavad peamiselt kaitseväe ohvitserid, valmis möödunud aasta augustis. Majas on kümme neljatoalist, 35 kolmetoalist, 21 kahetoalist ja viis ühetoalist korterit.

Alkoholitootja AS Liviko loobub eelläbirääkimistega pakkumisel kolmest kinnistust Tallinnas, mille koguväärtuseks ettevõte ise hindab vähemalt 53,65 miljonit krooni.

Enampakkumisele tulevad endise piiritusetehase hooned kesklinnas Mere puiesteel alghinnaga 30 miljonit krooni. Mere pst 6 ja 6e asuvate kinnistute suuruseks on 6050 ruutmeetrit.

Suur-Sõjamäe põik 19a asuv 16 511-ruutmeetrine ladu tuleb pakkumisele alghinnaga 20 miljonit krooni.

Samuti müüb Liviko Gonsiori 31a asuvad endised kaupluseruumid alghinnaga 3,65 miljonit krooni. Kinnistud on osaliselt koormatud rendilepingutega 2003. aastani. Kirjalike ostupakkumiste esitamise tähtaeg on 1. detsembril, Liviko langetab otsuse hiljemalt 15. detsembriks.

Eesti ehitusregistri andmeil suurenes väljastatud ehituslubade arv tänavu kolmandas kvartalis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 109 võrra, 370 loani.

Ehitatavate eluruumide pind on 34 162 ruutmeetrit ja keskmine suurus 92 ruutmeetrit. Üle 62 protsendi uutest eluruumidest ehitatakse Tallinna. Kasutusse lubati kolmandas kvartalis 85 eluruumi.

Mitteeluhoonete ehitamiseks anti välja 173 ehitusluba, kasutusse lubati 193 mitteeluhoonet.

Pärnu lennujaam avab reedel reisijate terminaali. AS Pärnu Lennujaam avab reedel 4,6 miljonit krooni maksma läinud uue reisijateterminaali.

Pärnu lennujaama juhataja Ants Aringo ütles, et ehitusmaksumus sisaldab nii terminaali hoone kui ka selle ümbruses tehtud tööde maksumust.

Uus terminaal on reisijaid teenindanud viimase kuu aja jooksul, kuid sellel perioodil toimus veel süsteemide testimine. Lisaks regulaarreisidele toimub Pärnu lennujaamas aasta keskmisena kolm–neli muud reisi päevas.

Järgmise suurema investeeringu kavatseb Pärnu lennujaam teha rajavalgustusse. Aringo sõnul on lootust, et see investeering realiseerub järgmisel aastal.

Ober-Haus avab novembri lõpus kaubanduskeskuse. Kinnisvarafirma Ober-Haus avab Pärnus Rüütli tänaval asuva Kungla kaubanduskeskuse novembri lõpus.

Ober-Hausi projektijuhtimisosakonna juhataja Ahti Morel ütles, et keskus peaks lõplikult valmima 26. novembri paiku.

Keskuses on pinda umbes 1800 ruutmeetrit ning selle maksumus on 20 miljonit krooni. Seal hakkab tegutsema paarkümmend erinevat rentnikku. Keskuse valmimine on mitme kuu võrra edasi lükkunud. Algselt pidi keskus valmima augustis.

ERI Kinnisvara alustab hotelli juurdeehitust. ERI Kinnisvara AS alustab sel aastal Tallinnas hotelli St. Barbara juurdeehitusega, projekti planeeritav maksumus on 35–40 miljonit krooni.

ERI Kinnisvara teatel on hotelli juurdeehituse valmimisaeg kümme kuud. Juurdeehitusega lisandub 70 numbrituba ja konverentsisaalid. Kahe maja liitmine lahendatakse aatriumiga, kuhu on planeeritud kohvik ning allkorrusele autoparkla.

"St. Barbara täituvus on sel aastal olnud 82 protsenti, mis on kõige edukam näitaja Eesti hotelliturul," teatas ERI Kinnisvara.

Hotelli hoone ja krunt kuuluvad ERI Kinnisvarale alates 1996. aastast. Hotelli operaator on Finest Hotel Group.

BNS