Eesti Tubaka aktsiate müük kukkus läbi

AS Eesti Tubaka vähemusaktsiate ostuks ei laekunud ka teises pakkumisvoorus ühtegi soovi.

Eesti Erastamisagentuuri (EEA) avalike suhete osakonna spetsialist Silva Männik ütles, et agentuur pakub Eesti Tubaka 32,9 protsenti aktsiaid vooru alghinnaga kõigepealt tuumikinvestorile Svenska Tobaks. Svenska Tobaksi huvi puudumise korral kuulutab EEA Männiku sõnul tõenäoliselt välja uue pakkumisvooru.

EEA vähendas Eesti Tubaka vähemusaktsiate esimese pakkumisvooru alghinda 81,5 miljonilt kroonilt teises voorus 40 miljoni kroonini.

Kuningate kauplused jätkavad tööd

Tallinna Kaubahall ja Järveotsa kauplus töötavad edasi, olenemata endise omaniku AS Kadariku pankrotist.

Tallinna linnakohus kuulutas AS Kadariku pankroti ettevõtte maksejõuetuse tõttu välja teisipäeval. Pankroti väljakuulutamise aluseks olid kolme võlausaldaja avaldused.

Kadariku võlausaldajate koguarv on ligi 1000 ja nõuete summa üle 20 miljoni krooni. Suurim võlausaldaja on viie miljoni krooniga ühispank, teised võlausaldajad on kauba tarnijad.

Tallinna Pank avab peahoone mais

Tallinna Pank hakkab oma valmivas peahoones Tallinnas Vabaduse väljaku ääres kliente teenindama mais. Märtsi keskel algab panga uues peahoones kommunikatsioonide katsetamine ning aprillis kolivad hoonesse kõik Tallinna linna eri paigus asunud panga allüksused, ütles Tallinna Panga juhatuse esimees Rait Lukas.

Kahte kolmandikku hoone pinnast hakkab kasutama pank ise, ülejäänud rendib välja viiele-kuuele firmale. Pangahoone esimesele korrusele tulevad 385-ruutmeetrine restoran, kaubanduspinnad ning panga tütarettevõtte Leks Kindlustus kontor.

Tallinna Panga peahoone maksumuseks koos projekteerimiskulude ja mööbliga kujuneb 136 miljonit krooni. Peahoone ehitust finantseerivad 40 miljoni krooniga Tallinna Pank ning 96 miljoni krooniga Hollandi Arengu Finantskorporatsioon ja Saksa Investeerimispank.

õliliit moodustas terminaalide toimkonna

Eesti õliliidu liikmesfirmad moodustasid eile tollivabade terminaalide vormistamise protseduuride kiirendamiseks terminaalide toimkonna. õliliidu teatel oli liikmesfirmade terminaalide spetsialistide koosolekul arutusel tollivabade ladude ja terminaalide loomine. Osalejad leidsid, et peale Tallinna on tollivabu ladusid vaja ka mujale Eestis. Nad pidasid otstarbekaks vormistada tollivabadeks Saaremaa, Tartu ja Rakvere terminaalid.

Telemedia müüb osaluse Sõnumilehes

AS Telemedia Eesti nõukogu otsustas eile müüa oma 16,6-protsendise osaluse Sõnumilehte väljaandvas aktsiaseltsis. Telemedia Eesti nõukogu liige Mart Nurk ütles, et järgnevalt algavad läbirääkimised potentsiaalsete ostjatega. Nurga sõnul on Sõnumilehe aktsiate vastu huvi tundnud mitu võimalikku ostjat. Aktsiate müügi hinda ta kommenteerida ei soovinud.

Nurga sõnul tõdevad firma omanikud, et Sõnumilehe tegevussuund ei ühti Telemedia Eesti omaga, mistõttu pole põhjust lehe aktsiaid omada.

Algas Leedu kaupade näitusmüük

Eesti Näituste messikeskuses avati eile näitusmüük "Leedu pakub", kus saab tutvuda Leedus toodetavate tööstus- ja toidukaupadega. Enim pakutakse näitusmüügil toidukaupu, kuid esindatud on ka kergetööstuse, masinaehituse ja metallitööstuse toodang. Lisaks on välja pandud tootenäidiseid elektroonika, elektrotehnika, keemiatööstuse, ehituse ning paberi- ja mööblitööstuse valdkondadest.

üritusega seoses saabub Tallinna umbes 200 inimest Leedu eri firmadest, kel lisaks oma toodete tutvustamisele on kavas luua koostöösidemeid Eesti ettevõtetega.

Näitus on avatud homseni iga päev kella 10-18.

Aktsiaturul suuri tõuse ei tule

Hansapanga kapitaliturgude osakonna juhataja Tõnu Pekk ütles eile, et Eesti praeguselt hinnatasemelt ei hakka aktsiad enam tõusma, kui just ei muutu välisinvestorite suhtumine Ida-Euroopa aktsiatesse.

Sellele vaatamata on Peki sõnul võimalik saada Eesti väärtpaberiturul suhteliselt suuri võite, kasutades mõnda põhimõttelist lähenemist. Pekk nimetas eeskätt väärtusinvesteeringute strateegiat, mis seisneb allahinnatud ettevõtete leidmises. Ta tõi näiteks Kalevi ja Rakvere Lihakombinaadi aktsiad.

Pekk ütles, et lähiajal võib turule tulla hulk allahinnatud firmade aktsiaid, millesse investeerimine võib kujuneda heaks tulususeks.

Teise strateegiana nimetas Pekk spekulatsioonivõimalusi. Kuna Eesti turg on stabiliseerunud, tekib võimalus müüa kõrgelt ja osta madalalt hinnatasemelt.

Pirital avati kaks messi

Eile avati Eesti Näituste messikeskuses kaks oma ala professionaalidele mõeldud messi: hotelli ja restorani asjatundjatele mõeldud HoReCa Baltic 97 ning kaubamajade ja kaupluste sisustust ja varustust tutvustav SHOP Baltic 97.

Kolmandat korda Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu egiidi all toimuv HoReCa Baltic annab ülevaate hotellide, restoranide ja suurköökide sisseseadetest, tarvetest ja toiduainetest. Tänavu esmakordselt toimuv Shop Baltic tutvustab kaubamajade, kaupluste, müügipunktide sisseseadet, andmetöötlussüsteeme, ja ekspositsioonikujundust. Messiga kaasnevad lisaüritused: kokkade meistritunnid, kus propageeritakse eesti rahvusroogi, veiniüritused, töö- ja teenindusrõivaste demonstratsioonid ja mitmed muud esitlused.

Baltic News Service/ETA