Rumeenia kuningas saab maja tagasi

Rumeenia kohus otsustas neljapäeval, et kommunistide poolt kuningas Mihai I-lt konfiskeeritud maja tuleb endisele monarhile tagasi anda.

Tegu oli juba teise korraga viimase kahe kuu jooksul, kui kohus on otsustanud Michael von Hohenzollernile kuulunud omandit tagastada, ütles kuninga perekonnasõber Simina Mezincescu telefoniusutluses.

Tagastatav maja on sajandivahetusel ehitatud ruumikas hoone Bukaresti kesklinnas Püha Iosifi katoliikliku kiriku lähedal. Konfiskeerimisest saadik on Rumeenia kultuuriministeerium hoonet kasutanud skulptuurihoidlana ja luksusturismiks.

Kuningas Mihai loobus Rumeenia kommunistliku valitsuse survel troonist 1947. aastal ja asus hiljem elama Shveitsi Versoixsse.

Aprillis tagastas kohus Mihaile Savarsini lossi Bukarestist umbes 350 kilomeetrit loode pool.

Endine kuningas, kelle Rumeenia kodakondsus taastati kolm aastat tagasi, tahab tagasi saada veel kahte endale kuulunud maja Bukarestis, et neid kasutada oma külaskäikudel kodumaale. Kuigi rahvas kuningavõimu taastamist eriti ei toeta, peab 78-aastane Mihai end endiselt Rumeenia monarhiks.

AP/BNS

Saku Suurhall saab täna nurgakivi

AS Rocca al Mare Suurhall alustab täna nurgakivi paneku tseremooniaga Tallinnas Paldiski maantee ääres Saku Suurhalli ehitust.

Raepressi teatel on ehituse rahastamiseks teinud pikaajalise ja lühiajalise laenupakkumise Hansapank ja Ühispank. Laenude tingimused on kokku lepitud ja laenulepingud kirjutatakse lähipäevadel alla.

Projekti kogumaksumus on 180 miljonit krooni. Suurhalli ehitust rahastatakse suures osas loozhide ja personaalsete toolide aktsiate müügist saadava rahaga.

Lisaks müüakse firmadele eellepingutega välja ainuõigused teenuste ja oma toodete müügiks hallis. Esimesena ostis kümneks aastaks halli nime ja oma toodangu müügi ainuõiguse Saku Õlletehas.

Saku Suurhall on kavandatud multifunktsionaalse rajatisena, kus hakkavad toimuma erinevad spordiüritused, kontserdid ja etendused. Suurhall mahutab spordivõistluste puhul kuni 6000 ja kontsertide puhul kuni 10 000 inimest. Suurhall peab valmima 2001. aasta sügiseks.

BNS

AS Elumaja loobub suveks viivistest

Tallinnas 135 elamut haldav AS Elumaja vabastab elanikud suvekuudel viivistest, et inimesed saaksid tasuda talve jooksul kogunenud võlad.

AS Elumaja juhatus otsustas, et suvekuudel – juunis, juulis ja augustis – korteri hooldustasu võlgnikelt viivist ei võeta.

Juhatuse esimehe Tiit Griffeli sõnul on sellise sammu eesmärk kergendada elanikel hooldustasu võlgnevuste tasumist.

"Kuna suvekuudel on eluasemekulud tänu kütte puudumisele tunduvalt väiksemad, on elanikel oluliselt kergem kustutada talve jooksul tekkinud võlgnevusi," märkis Griffel.

AS Elumaja juhatuse liige Veigo Kell nentis, et võlglastel, kes suvega tasuvad ära korteri põhivõla, on võimalus taotleda viivistesumma vähendamist.

Otsus puudutab 1600 elanikku, kelle korteri hooldustasu võlad ületavad 1000 krooni.

BNS

Sadamaala Ober-Hausile 120 miljoni eest

Tallinna linnavalitsus ei kavatse Admiraliteedi basseini juures asuva ala müügiks korraldada uut avalikku konkurssi vaid, vaid plaanib müüa selle Ober-Haus Grupile, tehingu hinnaks võib kujuneda umbes 120 miljonit krooni.

Linnapea Jüri Mõis ütles, et see seisukoht sai reedel linnavolikogu koalitsiooninõukogu toetuse, teatas Raepress. Hind sõltub ka piirangutest, mille linn võib lepingu sõlmimise käigus kehtestada.

Mõisa sõnul kindlustab otsustuskorras müük ehitustegevuse alustamise, mis on pärast eelmist avalikku konkurssi kohtuvaidluste tõttu pikka aega takerdunud.

Suurinvestorid on valmis Ober-Hausi kaudu investeerima sadama-alale ligi 1,5 miljardit krooni, kavatsedes Lootsi-Ahtri ja Mere puiestee vahelisele alale rajada kompleksse turismi- ja meelelahutuskeskuse.

BNS

Norma müüb oma büroo- ja tööstushooneid Tallinnas. AS Norma soovib müüa Tallinnas Laki tänaval asuva büroohoonete kompleksi ja Pae tänava kinnistu koos tööstushoonetega, kokku üle 11 000 ruutmeetri äripinda. Kirjalike ostupakkumiste esitamise tähtaeg on 3. juuli.

Pärnu erasilla ületamine hakkab maksma kuni 100 krooni.

Pärnu linna serva Sauga jõele ehitatud Eesti esimese ajutiselt püstitatud erasilla ületamine hakkab maksma palgiveoautodele 50 kuni 100 krooni edasi-tagasi sõidu kohta.

Kuni kolme ja poole tonnised sõidukid saavad silda kasutada tasuta, ütles sillaehitusega tegeleva AS Via Ponti peadirektor Väino Hallikmägi.

Mees sai ehitustellingutest tapva elektrilöögi. Madridi kesklinnas suri noormees, kes sai elektrilöögi metalltellingutelt, kuhu oli kogunenud võimas laeng. Pärast ägedat paduvihma Madridi kesklinnas jalutanud noormees möödus tellingutest, millel oli tekkinud lühis rikkis tänavalaternaga. Kui mees maja ja laterna vahelt läbi läks, sattus ta tapva laengu maandajaks, ütlesid tuletõrjujad. Ohver suri teel haiglasse.

AFP/ BNS

Reval Hotelligrupp kavandab Leetu hotelli

Reval Hotelligrupp ja Leedu firma Transmeda sõlmisid pühapäeval kavatsuste protokolli, mis on aluseks firmade koostööle Vilniuse kesklinnas asuva ja Transmedale kuuluva kinnistu hotelliks arendamisel.

Kavatsuste protokoll ei pane pooltele siduvaid kohustusi, selgitas Reval Hotelligrupi arendusdirektor Urmas Pastarus. Transmeda jätkab tema sõnul kaasinvestorite ja krediidivõimaluste otsimist ning Reval Hotelligrupp asub konsulteerima projekti arendust.

Juhul, kui Transmeda lahendab projekti rahastamise ja kinnisvara arendamise küsimused loodetakse rentida valmiv hotell Reval ExpressHotel Vilnius käivitamiseks. Eduka arendusprotsessi korral avab Reval ExpressHotel Vilnius uksed kevadel 2002.

BNS

Läti MeritaNordbanken siirdub kinnisvaraärisse

MeritaNordbanken Latvia kvalifitseerub ümber kinnisvaraarendusele ning võtab uueks nimeks MNB Nams.

Firma põhitegevuseks saab Riia vanalinnas asuva hoone haldamine, ütles Merita Bank Plc Riia filiaali turundusjuht Kristians Pudans.

Läti Pank andis möödunud neljapäeval MeritaNordbanken Latviale loa tegevuse ümberkorraldamiseks ning firma ümberregistreerimiseks.

MeritaNordbanken Latvia lõpetas tegevuse krediidiasutusena ning tegeleb tulevikus ettevõtmistega, mis ei ole seotud Merita Bank Plc Riia filiaaliga.

BNS

Islandi ukse- ja aknatootja avas Lätis tehase

Islandi suurim ukse- ja aknatootja Ispan avas reedel pidulikult oma esimese välismaise tehase Lätis.

Ispan teatas ühtlasi, et sõlmis Euroopa suurima PVC plastikakende profiilide tootja Saksa Kommerlingiga tooraine tarnelepingu ja töötajate koolituse alase lepingu.

"See tehas annab meile võimaluse müüa toodangut teistes Balti riikides ning on meile aknaks Vene turule minekul," ütles Ispan Balticsi juhatuse esimees Hjotur Bergstad.

Bergstad loodab saada kahe–kolme aastaga oma kontrolli alla 25–30 protsenti Läti turust. Ispan investeeris 30 töötajaga ettevõttesse ligi neli miljonit krooni.