Soome parlament arutab rahaseaduse muutmist

Soome parlament hakkab teisipäeval arutama rahaseaduse muutmist.

Traditsiooniliselt kestab seaduse muutmise arutamine parlamendis kuu aega ja seega on oodata muudatuste tegemist Soome rahaseadusse aprilli keskpaiku, märgivad analüütikud. Vananenud rahaseadust tuleb muuta, et Soomel oleks võimalik liita mark Euroopa valuutavahetuskursi mehhanismiga (ERM).

Valitsus on kinnitanud, et marga liitmist ERM-iga esialgu ei toimu ning marga kurss jääb kõikuvaks, sest see vastab kõige paremini Soome huvidele. Marga liitmine ERM-iga võib vallandada spekulatiivse surve marga vastu ning keskpangal oleks väga raske marka kaitsta. Samas on Soome kinnitanud, et tahab esimeste riikide hulgas ühineda kavandatava Euroopa rahaliiduga. Rahaliidu Maastrichti leping nõuab, et rahvuslik valuuta oleks seotud ERM-iga vähemalt kaks aastat enne rahaliiduga ühinemist.

Saudi prints ja Michael Jackson loovad ühisfirma

Ameerika popstaar Michael Jackson ja Saudi Araabia miljardärist investor prints Al Waleed bin Talal loovad ühisettevõtte, mis hakkab muu hulgas tegelema Jacksoni äriasjadega, teatas printsi pressiteenistus.

Uus ühisettevõte saab nimeks Kingdon Entertainment ning firma esimeseks projektiks saab Jacksoni maailmaturnee finantseerimine. ühisettevõte hakkab tegelma mitme meelelahutusalaga, sealhulgas kino, multifilmide ja muusikatootmisega. ühisettevõtte aktsiakapitali suurust ei avaldatud. Prints Al Waleed, kes juhib Saudi Kommertsühispanka, on aidanud finantsraskustest välja selised tuntud projektid nagu Pariisi Disneyland ja Londoni Canary Wharf kinnisvaraprojekt. Möödunud aastal ostsid prints Al Waleed, Saksamaa meediamagnaat Leo Kirch ja finantsist Johann Ruperti juhitud grupp 18 protsenti Itaalia ekspeaministri Silvio Berlusconi Mediasetist.

Nafta hind kerkis nelja aasta kõrgeima tasemeni

Nafta hind maailmaturul kerkis esmaspäeval viimase enam kui nelja aasta kõrgeima tasemeni, sest Iraagi-üRO naftakõnelused seiskusid vähemalt kaheks nädalaks ning närvilised diilerid ruttasid täiendama naftavarusid, mis on langenud viimase 19 aasta madalaima tasemeni. Ka kütteõli hind kerkis.

Nafta järjekorras juba kuues hinnatõus New Yorgi börsil algas pärast Iraagi ja üRO naftakõneluste katkemist, mis muutis ebatõenäoliseks võimaluse, et Iraagi 700 000-barreline päevatoodang jõuaks enne aprilli lõppu turule, ütles naftafirma ARB Oil Inc. tegevdirektor Gerald E. Samuels.

Aprillikuu lepingute hind kerkis 1,28 dollari võrra 23,27 dollarini barrelist, mis on kõrgeim hind pärast 1991. aasta 6. novembrit. Kütteõli hind kerkis 2,41 USA sendi võrra 60,28 sendini gallonist. Pliivaba bensiini hind kerkis 1,39 USA sendi võrra 64,31 sendini gallonist ja maagaasi hind 17,8 sendi võrra 2,511 dollarini 1000 kuupmeetri eest.

Saksa meediamogulit kahtlustatakse maksupettuses

Saksa meediamogul Leo Kirch on uurimise all, kahtlustatuna maksudest kõrvalehiilimises, teatas Müncheni prokuratuur.

Prokurör Manfred Wick kinnitas ajalehes Süddeutsche Zeitung ilmunud uudist, milles öeldi, et Kirchi suhtes on algatatud uurimine maksude küsimuses, kuid ta keeldus detaile avaldamast, viidates maksuandmete privaatsust tagavatele seadustele.

Süddeutsche kirjutas, et uurimine puudutab 500 miljoni margast tasu, mille Kirsch sai väidetavalt Shveitsi kaubandusgrupi Metro omanikult Otto Beisheimilt 2500 filmi eest 1990. aastal. Filmide hulgas olid populaarsed "Tootsie" ja "Tähesõjad". Beisheim müüs omakorda filmid suure kasumiga eratelekanalitele SAT 1 ja PRO SIEBEN. Kirchile kuulub 43 protsenti SAT 1 aktsiatest ja tema pojale Thomasele 24,5 protsenti PRO SIEBEN-ist. Saksa pressi andmeil huvitab maksuametnikke, mis kasumist sai.

Möödunud nädalal korraldati Kirschi Müncheni peakorteris läbiotsimine. Maksuametnikud käisid ka SAT 1 kontorites Berliinis ja Mainzis.

Inflatsioon Venemaal langes madalaima tasemeni

Aastainflatsioon Venemaal langes veebruaris 89 protsendini, võrrelduna 104 protsendiga jaanuaris, viies inflatsiooni madalaima tasemeni pärast majandusreformide käivitamist 1992. aasta jaanuaris, teatas riiklik statistikakomitee.

Tegemist on esimese korraga, mil inflatsiooni on Venemaal mõõdetud vaid kahekohalise numbriga. Hindade vabastamine viis inflatsioonimäära 1992. aastal 2000 protsendini ning inflatsioon on alates sellest ajast olnud kangekaelselt kõrge.

Startel-Reuter-AP-Baltic News Service