Uurimise ajendiks on konkurent Valnese konkurentsiametile esitatud kaebus ASSA ABLOY Balticu vastu, kus eestimaine lukutootja väidab, et turgu valitsev Rootsi lukugigant püüab talle oma müügipoliitikaga jalga taha panna, kirjutas Äripäev.

Valnese kaebuses seisis, et kui eelmise aasta lõpuni võis ettevõte osta ASSA patenteeritud võtmeprofiiliga südamikke ASSA ABLOY Balticult ja selle edasimüüjatelt, siis nüüd keeldub lukutootja südamikke müümast, samuti on ASSA keelanud edasimüügi oma partneritel.

Kuna tellija soovib osta kõik tooted ühelt tarnijalt, saavutab ASSA müügist keeldumisega lukusüdamike kõrval monopoolse konkurentsiseisundi ka muude lukustustoodete müügiks, kirjutab Valnese juht Kuldar Saun kaebuses.

ASSA ABLOY Balticu tegevjuht Allan Raassalu ei lükanud ümber, et konkurentsiõiguse rikkumise asjus on kriminaalmenetlus algatatud, kuid süüdi nad end ei tunnistanud. „Me peame esitatud väiteid täielikult alusetuteks, kuna meie tegevus on kogu aeg olnud kõigi konkurentsiõiguse reeglitega kooskõlas,“ selgitas ta.