Uurimise ajendiks on konkurent Valnese konkurentsiametile esitatud kaebus ASSA ABLOY Balticu vastu, kus eestimaine lukutootja väidab, et turgu valitsev Rootsi lukugigant püüab talle oma müügipoliitikaga jalga taha panna, kirjutab Äripäev.

Riigiprokurör Triin Bergmanni sõnul alustati menetlust konkurentsiseaduse paragrahvi alusel, mis puudutab kaubaturu või varustusallika jagamist, sealhulgas kolmandale isikule kaubaturule pääsu piiramist või püüdu teda sealt välja tõrjuda.

Valnese kaebuses seisis, et kui eelmise aasta lõpuni võis ettevõte osta ASSA patenteeritud võtmeprofiiliga südamikke ASSA ABLOY Balticult ja selle edasimüüjatelt, siis nüüd keeldub lukutootja südamikke müümast. Samuti on ASSA keelanud edasimüügi oma partneritel.

Valnes on ASSA lukusüdamikke kasutanud peamiselt uusehitustel, mille omanik soovib kasutada kõikidel hoonetel sama võtit ning on eelmistel ehitistel juba ASSA või ABLOY lukke kasutanud. Nii on Valnes suutnud teha oma konkurendist odavamaid pakkumisi, sest ukse juurde käivad teised tooted, nagu käepidemed, sulgurid, on Valnes komplekteerinud soodsamast hinnaklassist.