"Meie kindlasti ei soovi Tere tööstuseid kuidagimoodi destabiliseerida ega nende töötingimusi halvendada ega väärtust vähendada. Vaidlus pankrotipesas ei muuda tööd pankrotipesas. Tere jääb ju terviklikuks edasi ning kui peaks minema nii, et Tere naaseb Luterma pankrotipesasse, siis ka uutel omanikel ei ole ju soov ettevõtet likvideerida. Tere on ju sisult ikkagi korras ja hästitoimiv tootmine," sõnas Kraavi.

Nõue Tere aktsiate naasmiseks Luterma pankrotipesasse on aga väga algstaadiumis, esitatud on hagi.

"Oleme menetluslike küsimuste juures. hetkel majandame seda kuidas tasuda hagi riigivõlga, kuna kohus meid sellest ei vabastanud. Kui riigilõivaga saab asjad korda, saame hakata mõtlema alles reaalsele hagile ning selle lahendamine võtab ikka päris mitu aastat. Kuid meie soov on saada Tere tagasi pankrotivara hulk ning muuta võlausaldajatele pankrotipeas kõige kasulikumaks," sõnas Kraavi.

"Tegelikult on see pankrotimenetlus ju vana lugu, kuid nüüd on sellele meedias uus vint peale keeratud. Halb on selle juures see, et inimesed arvavad, et Tere Piimatööstus läheb nüüd pankrotti või kaob ära. Lisaks helistavad välismaised nõustamisbürood ja pakuvad oma abi. Asjale on keeratud täiesti veider vint peale," sõnas Kraavi.

Lutermast pole palju võtta

Luterma kunagisest hiilgusest, ettevõte omas kunagi nii Kalevi kommivabrikut, Tere piimatööstust ja Tallinna koolide renoveerimislepinguid, on tänaseks järgi vaid 66,5 miljonit eurot võlanõudeid.

"Luterma vastaseid nõudeid on tõesti sellises summas, kui palju neid tagasi saab ja millal, seda ei oska öelda. 29. veebruaril toimuvad ka näiteks AS REC Varade aktsiate enampakkumine. Üldjuhul ei ole Lutermast just palju võtta. On mõned kinnitud ja maad, kuid mitte midagi säravat. Põhjus on selles, et kõik objektid on ka ise väga suurelt laenudega kaetud. Lisaks on REC Varad saneerimisnõuniku järelvalve all ning seda veel ikka mitu aastat. See pole kuigi mugav situatsioon müügiks," sõnas Kraavi.

Kraavi lisas, et kuigi nõudeid on Luterma pankrotipesa vastu 66,5 miljonit eurot, saab parimal juhul pool sellest klatitud.

"Pankrotipesas on kirjas ka 13 miljoni euro suurune suhkrutrahv, millele oodatakse juba 7 aastat otsust. Kuid pool on parimal juhul reaalne," sõnas Kraavi.