Paragrahvid, mille alusel võeti eelmisel nädalal kuueks kuuks vahi alla maa-ameti juht Kalev Kangur, ärimehed Einar Vettus ja Tarmo Pedjasaar ning mõneks ajaks ka ärimees Tullio Liblik, puudutavad Eesti Päevalehe andmetel pistise võtmist ja andmist.

Seega pole välistatud võimalus, et ärimehed andsid pistist või altkäemaksu, et vahetada oma looduskaitselisi põllu- ja metsamaid piiranguteta äri- ja elamukruntide vastu suuremates linnades, muuhulgas Tallinna kesklinnas. Maade vahetustehingute analüüsist on näha, et krunte maalt linna või kõrgema hinnatasemega maakondadesse said vahetada valitud maaomanikud, näiteks Vettus ja Liblik. Paljudele teistele, näiteks Marcel Vichmannile ja Armin Karule, seda võimalust ei antud. Viimastel lubati vahetada põld põllu ja mets metsa vastu ning üldjuhul ühe ja sama maakonna piires.

Ametialane süü

Prokuratuur on seni rääkinud üldiselt ametialastest süütegudest. Pistisekahtlustuste kohta ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Piret Seeman, et seda väidet ei saa ümber lükata, samas ei maksaks seda ka väga tõsiselt võtta. Seemani sõnul võivad kahtlustused uurimise käigus muutuda, sest hetkel töötatakse läbi materjale, mis võeti kaasa mullu teisipäeval kümmekonnast firmast, kus kaitsepolitsei korraldas läbiotsimise. Teiste hulgas külastasid uurijad Merko kontorit, mille tütarfirmad Woody ja KV-Tarantel on riigiga mitmeid maadevahetusi teinud.

Kõikidel maadevahetustel olid keskkonnaministri kohalt tagasi astunud Villu Reiljani allkirjad. Reiljan on varem öelnud, et pidas tehinguid seaduslikeks. Samas võis tema tagasiastumine tulla kaalutlusest, et äkki tõendab uurimine nende ebaseaduslikkust.

Prokuratuur ei välista Reiljani ülekuulamist, sest tema vallatav info tehingute kohta võib väärtuslikuks osutuda. Reiljan teadis pool aastat tagasi, et Kanguri tegevus on uurimisorganite huviorbiidis.

Kohus otsustas eelmisel nädalal Vettuse, Kanguri ja Pedjasaare kuueks kuuks vahi alla jätta, sest kardeti, et nad võivad vabaduses uurimisest eemale hoida või koguni tunnistajaid mõjutada. Kolmeks päevaks kinni peetud Liblik lasti vabadusse. Tema suhtes rakendati aga tõkendit: ta ei tohi oma elukohast ilma teavitamata lahkuda kauemaks kui üheks ööpäevaks. Spekulatsioonide kohaselt oli Tullio Libliku vabadusselaskmisel midagi pistmist tema mõjuka isa Prits Liblikuga. “Kahtlen selles,” ütles Seeman.

Mõne riigilt vahetuskaubana saadud maatüki on edasi müünud ka Tullio Libliku firma OÜ Saarte Investeering. Näiteks Tallinnas kinnistu Vana-Kuuli 15/Liikuri 41 on nüüdseks rännanud metalliärimees Viktor Levada kontrolli alla. Haapsalus Jaama 32 kinnistu kuulub aga nüüd Balbiino juhile Riho Niilsile, 9-hektariline krunt Sillamäel nüüd aga Tiit Vähi Sillamäe sadamale.

Eksminister ostis Merkolt krundi

•• Merko Ehituse tütarfirmadele Woody OÜ ja KV-Tarantel vahetatud 2,9-hektarilise liivaranna Noarootsis Dirhami lähistel ostis kahe kuu pärast riigikogu liikmele Harri Õunapuule kuuluv firma OÜ Hagudi Kruus.

•• Kahjuks kehtestati vahetult ostu vormistamise ajal tükile kaitsealast tulenevad piirangud.

•• Noarootsi valla maanõuniku Marika Meistri sõnul ei saa sinna seetõttu ehitada, samuti tuleb tagada pääs mere äärde.

•• Õunapuu sõnul on ta mõelnud maa ümbervahetamisele, kuid sellealast otsust pole firmas, kuhu peale tema kuuluvad veel ka tema kaks poega, ette võetud.

•• Õunapuu firmale kuulub Dirhamis veel kaks maatükki.