Kolmapäeval esitas maaelukomisjon kiirkorras riigikogu menetlusse maareformi seaduse muutmise eelnőu, millega on kavas sätestada, et ostueesőigusega erastatava maa müügihinnaks on maa erastamise avalduse esitamise ajal kehtinud maa maksustamishind, kirjutab Postimees.

Kuni 2002. aasta 1. jaanuarini esitatud avalduse korral on maa ostueesőigusega erastamisel müügihinnaks 1993. aasta maa maksustamishind. Kui pärast avalduse esitamist on kehtestatud 1993. aasta maa maksustamishinnast madalam maa maksustamishind, on ostueesőigusega erastatava maa müügihinnaks madalaim maa maksustamishind.

"See on väga oluline, sest mőningates piirkondades on vőibolla pärast avalduse esitamist maa maksustamishind hoopis langenud. Eelnőu tagab, et erastaja saab igal juhul maad osta odavaima hinnaga, kui maa erastamise avaldus on esitatud enne järgmise aasta algust," selgitas Tartu maavalitsuse maaosakonna juhataja Tiit Kubri.

Riigikogu maaelukomisjoni nőuniku Ira Songisepa sőnul pidi vastava seaduseparanduse esitama valitsus, kuid kuna seda pole siiani tehtud, siis tegi seda maaelukomisjon ise. Maaelukomisjon loodab antud seadusemuudatust menetleda kiirkorras ning vastu vőtta juba jaanuarikuu jooksul.

Maa erastamishinna vőimaliku tőusu tőttu on viimastel nädalatel hüppeliselt tugevnenud EVP hind, mis lőpetas nädala siiski väikese langusega. EVP sulgus reede 67 sendi peal, mis on neljapäevasest 80 sendi rekordtasemest 16 protsenti madalamal.