Uuringule vastanutest 64 protsenti leidis, et 2010. aasta keskpaigaks suudavad ehitusfirmad kasumitaset kasvatada või säilitada, teatas KPMG.


„Ülemaailmne finantskriis on märkimisväärselt mõjutanud ehitussektorit, kuid samas pakub uus olukord ettevõtetele võimaluse muutuda efektiivsemaks. Uue tõusu alguses on need firmad paremini valmis edaspidiseks eduks,“ kommenteeris KPMG Baltics ASi partner ja juhatuse liige Andres Root uuringut, milles osalesid ka Eesti ehitusettevõtted.


Globaalselt leidis 53 protsenti vastanutest, et nende tellimuste maht on tõusnud või jäänud samaks; sarnast pilti pakkus ka kasumi pool, sest vaid 44 protsenti teatas kasumite vähenemisest. Kõige tõsisema languse on läbi teinud Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika ehitusettevõtted, millest 54 protsendil on kasumid vähenenud.


Majanduslangus on pannud ehitusettevõtted juhtima projektidega seonduvaid riske, mida seni on peetud valdkonna üheks puuduseks, kuid mis pälvib nüüd suurenevat tähelepanu. 73 protsenti uuringule vastanutest on viimasel aastal tegelenud intensiivsemalt klientide majandusolukorra ning finantsvõimekuse hindamisega.


Turu paranemise lootusele viitab ka ehitusettevõtete suutlikkus säilitada rasketel aegadel häid töötajaid. Majanduskliimat arvestades on mõnevõrra üllatuslik, et 35 protsenti vastanutest ei ole tööjõudu üldse kärpinud. Veelgi enam, vaid mõned ettevõtted on piiranud tööjõukulusid kas palgakärbete, lühema tööaja või palgata puhkuste näol. Lausa 28 protsenti ei ole astunud selles vallas üldse mingeid samme.


Uuring põhineb enam kui 100 intervjuul, mis viidi läbi ehitusala tippjuhtidega 30 maailma riigis. Küsitletud ettevõtete müügitulu ulatus 250 miljonist USA dollarist enam kui viie miljardi dollarini ning esindatud olid nii globaalsed kui ka vaid ühel turul tegutsevad ettevõtted.