Kuigi bitcoinile kuulub turuväärtuse poolest ligi 70% krüptoraha turust, ei ole see siiski enimkaubeldud krüptoraha, kirjutab Bloomberg. Kuigi konkreetseid tehingumahtusid on väga raske kokku arvutada, siis CoinMarketCap.com’i andmetel on nii päeva kui kuu lõikes kõige kõrgemad kauplemismahud tetheril, mille turuväärtus on bitcoini omast 30 korda väiksem.

Tether on nö stabiilsusraha (stablecoin – ing k) ehk krüptoraha, mille kurssi püütakse hoida stabiilsena selle sidumise näol tagatistega. Tether ületas bitcoini kauplemismahtu esmakordselt selle aasta aprillis ning on alates augustikuust, kui tema päevane kauplemismaht küündis ligi 21 miljardi dollarini, olnud juba igapäevaselt bitcoinist enamkaubeldud, selgub CoinMarketCap.com’i andmetest.

Kui tetheri täpne kauplemismaht oli augustis 20,8 miljardit dollarit päevas, siis bitcoinil piirdus see 17,3 miljardi dollarini. Kolmandal kohal olev ethereum jäi juba oma 7,7 miljardi dollariga päevas neist oluliselt maha. Neljandal kohal oli litecoin 2,5 miljardi dollariga ja bitcoin Cashi tehingud tehti 1,9 miljardi dollari väärtuses.

Võttes arvesse, et tehteri igakuine kauplemismaht on 18% kõrgem kui bitcoinil, on sellest saanud üks olulisemaid krüptorahasid kogu turul. Samal ajal on aga just tether põhjuseks, miks regulaatorid on krüptorahade suhtes ettevaatlikud ning on tõmmanud turumanipulatsiooni hirmus pidurit krüptoturul kauplevatele fondidele.

„Kui tetherit ei oleks, siis me kaotaks väga suure osa oma igapäevasest kauplemismahust – andmete allikatest sõltuvalt võib see küündida miljardi dollarini,” märkis Lex Sokolin üleilmsest finantstehnoloogia ettevõttest ConsenSys, mis pakub blokiahela tehnoloogiat. Tetheri kõrvale jätmine võib turul oluliselt hoogu maha võtta.

Tether on ka maailma enimkaubeldav stabiilsusraha ning see on vahend, mida kasutavad krüptoturgude kõige aktiivsemad kauplejad. Sellistes riikides nagu Hiina – kus on küll krüptovahendused keelatud – saavad inimesed maksta sularahas, et tetherit osta ning vahetada seda siis hiljem bitcoini või mõne teise krüptoraha vastu.

„Paljudele inimestele Aasias meeldib mõte, et tegu on läbipaistmatu asjaga, mis on USA valitsuse käehaardest väljas,” rääkis konkureeriva stabiilsusraha USD Coini arendamisega tegeleva ettevõtte Circle tegevjuht Jeremy Allaire. „See ei ole probleem, see on lihtsalt, milline ta on,” märkis ta.

Kõigist krüptoturul toimuvatest tehingutest 70% käib läbi Aasia kauplejate ning tetherit kasutasid kaks maailma suurimat krüptovahendust, Binance ja Huobi 40-80% juhtudest, selgus mullu Coin Metricsi andmetest.